Zsíros, száraz, érzékeny? Segít a gyors bőrtípus határozó!

A megfelelő arckrém a bőrtípus függvénye
A megfelelő arckrém a bőrtípus függvénye

Sosem tudtad, milyen arckrémet válassz? Segítünk! Összesen négy különböző bőrtípus létezik: a zsíros, a kombinált (más néven normál), az érzékeny és a száraz arcbőr. Ha meg tudod határozni, milyen a bőrtípusod, könnyen kiválaszthatod a hozzád leginkább illő bőrápolási terméket. Így arcod egész nap egészségtől ragyogó lehet! 

Mit határoz meg a bőrtípus?

A bőrtípus valójában azt határozza meg, mennyi olajat termel a bőrünk. Ebben számos tényező szerepet játszik, úgymint a genetika, a diéta, a hormonok, de még a stressz is. Éppen ezért gyakran előfordulhat, hogy a bőrtípus egyik hónapról a másikra megváltozik.

Hogyan teszteljem, milyen a bőrtípusom?

Mosd meg az arcod és gyengéden töröld szárazra! Ezután helyezz kis rizspapír darabkákat az arcod különböző pontjaira! Amennyiben a papírok olajossá, áttetszővé válnak, zsíros bőröd van. Ha semmit nem találsz a papírokon, akkor pedig száraz. Amennyiben csak a T-vonalban (a homlok, valamint az orr és száj vonala) lettek olajosak a papírkák, kombinált a bőröd. Ez a legelterjedtebb bőrtípus.

Zsíros bőrtípus

A faggyúmirigyek túltermelése miatt az arcbőr fénylő, mitesszeres. Ugyanakkor az olajok feszesen tartják az bőrt, így az kevésbé ráncosodik és lassabban öregedik. A zsíros bőrtípus inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Harmincöt éves kor körül viszont elkezd egyre szárazabbá válni. Amennyiben a zsíros bőrtípusba tartozol, hidratáld arcod minél könnyebb, lehetőleg olajmentes krémmel!

Kombinált (normál) bőrtípus

A nők körülbelül hetven százaléka a kombinált bőrtípusba tartozik. Ebben az esetben a T-vonalban kissé zsíros, míg az orcákon szárazabb a bőr. A normál bőrtípust a közepes pórusok, a sima, egyenletes szerkezet, a jó keringés és az egészséges arcszín jellemzi. Hidratáláskor nyugodtan használj zsírosabb krémet a szárazabb bőrfelületekre!

Száraz bőr

A száraz bőr feszül, hámlik és foltokban kipirosodhat. Ahogy öregszünk, bőrünk egyre többet veszít nedvességéből, egyre szárazabbá, ráncosabbá válik. A száraz bőrtípus rendszeres hidratálást és heti egyszeri radírozást igényel.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőrtípus jellemzője a vékony és finom arcbőr, apró pórusokkal. Érzékeny a napfényre és számos kozmetikai termékre. Gyakran pirosodik ki és viszket tőlük. Éppen ezért nehéz megtalálni a megfelelő arckrémet. Érdemes kísérletezni, kifejezetten érzékeny bőrtípusra kifejlesztett termékeket használni. Próbálj ki különböző mintákat! Így csak akkor kell megvenned egy krémet, ha tényleg bevált.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Mutatjuk, a te bőrtípusodhoz melyik az optimális agyagpakolás!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>