Víz, víz, tiszta víz… De melyiket válasszam?

Melyik a legjobb víz?
Melyik a legjobb víz?

Szervezetünk ötven-hatvan százaléka víz. Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, folyamatos folyadék-utánpótlásra van szükségünk. Azonban honnan tudjuk, melyik víz a legmegfelelőbb a célra? Létezik csapvíz, forrásvíz, desztillált víz, ásványvíz, na de tudjuk, mi köztük a különbség? Mi segítünk eligazodni a különböző vízfajták tengerében!

Csapvíz

Azon szerencsés országok közé tartozunk, ahol elég csak megnyitni a csapot, ha ivóvízre szomjazunk. Itthon ugyanis biztonságos csapvíz áll a rendelkezésünkre bárhol, bármikor. Az otthoni víz olcsóbb, mint palackozott társai, és még az elpazarolt műanyag palackok miatt sem kell aggódnunk. Sajnos a mikroműanyagok, alumíniumszármazékok és növényvédő szerek maradványai miatt azonban már annál inkább. Amennyiben kételkednénk a csapvíz minőségében érdemes egy szűrőberendezés beszerelésével megnyugtatni a kedélyeket.

Tisztított víz

A csapvíz tisztításával és szűrésével előállított víz már egy másik kategóriába esik, tisztított víznek hívják. Előnye, hogy biztosak lehetünk a fogyasztott víz minőségében, nem kell félnünk az esetleges gombák és baktériumok előfordulásától sem. Ugyanakkor olyan hasznos anyagokat is kiszűr a csapvízből, mint a fluorid, ami fogaink megerősítéséhez járul hozzá.

Ásványvíz

Az ásványvíz nevéhez hűen egy ásványi anyagokban gazdag, forrásból eredő víz. Magas magnézium, kén és kalcium tartalma miatt különösen ajánlott. Ezek ugyanis olyan fontos ásványi anyagok, melyeket a szervezet nem képes maga előállítani, ugyanakkor nagy szüksége van rájuk. Az ásványvíz hátránya a csapvízzel szemben a borsos ára és a tárolásához szükséges egyszer használatos műanyag palackok ökológiai lábnyoma.

Az ásványvízhez hasonlóan a természetes forrásvíz is számos ásványi anyagot tartalmaz. Ennek ellenére nem árt körültekintőnek lennünk, milyen forrásból szerezzük be. A természetes vizek ugyanis könnyen beszennyeződhetnek, fertőző baktériumok élhetnek bennük.

Gleccservíz

A gleccservíz esetében a víz a helyszínen, eredeti formájában kerül palackozásra. Ennek oka, hogy a gleccservíz elméletileg tiszta, méreganyagoktól mentes. A gleccserekből származó nyers és szűretlen víz azonban tesztelés nélkül kockázatot rejt és az egészségre ártalmas lehet.

Alkáli víz

Az alkáli víz magasabb pH tartalma miatt sok mítosz melegágya. Egyesek úgy tartják, hogy öregedést gátló és rákmegelőző hatással bír, ezekre azonban nincs tudományos bizonyíték. Vannak, akik a savas gyomor ellenszerét látják benne. A gyomor pH tartalmának lúgosítása azonban egyes kártékony baktériumok túlélését eredményezheti. Ezenfelül az alkáli víz túlzott fogyasztása hányingerhez és hányáshoz is vezethet.

Ízesített és szénsavas vizek

Egy üveg szénsavas, ízesített víz jó alternatíva lehet a cukros üdítők helyett. Ennek ellenére a felfrissülésen kívül nem várhatunk tőle túl sokat. Még az ásványi anyagokkal dúsított szóda is elmarad a természetes ásványvíz egészségre gyakorolt hatásától.

 

Amennyiben mindenképpen ízesített vízre szomjazunk, készítsük el saját verziónkat! Egy kis citrom, vagy pár szelet uborka mesterséges adalékanyagok és hozzáadott cukor nélkül ér el a frissítő hatást.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Az uborkás víz 7 áldásos hatása a kánikulában

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>