Virágvölgy: az ártatlan Bonnie és a naiv Clyde ámokfutása

Virágvölgy: Bianka és Laci /imdb.com/
Bianka és Laci /imdb.com/

Szürreális világban élünk, és erről nap mint nap visszajelzést adnak a hétköznapok. Egy magyar film mindezt bizarr történetbe foglalta, hogy megmutassa: bármilyen is ez a világ, a tiszta vágy és a szeretet sosem tűnik el a valóság kusza tengerében. A Virágvölgy című film nemrég elnyerte a zsűri különdíját a Karlovy Vary Filmfesztiválon, a magyar mozik augusztus 30-tól vetítik. Filmajánlónk következik.

Bianka és Laci

Bianka egy kallódó, ösztönös vágyai szerint élő, fiatal lány. Az általános normák szerint morálisan ugyan elveszett, de éppen ez teszi lehetővé, hogy mindenféle korlát nélkül hagyja magát sodortatni az árral. Neki mindegy, mi adódik, az úgy van jól, abban benne kell lenni. Egy unalmas napon aztán meglepő helyzet kerekedik, ellop egy csecsemőt, és ezzel elkezdődik egy szokatlan ámokfutás.

Virágvölgy / Laci

Virágvölgy / Csuja László filmje augusztus 30-tól a mozikban (16) A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

Laci egy gyámság alatt álló, alacsony intelligenciájú, ámbár hatalmas szívű fiú, aki szinte törvényszerűen keveredik bele Bianka életébe, hogy segítse a sodródásban, és vele együtt keresse azt a képzeletbeli boldogságot, amit például a családi élet és egy gyerek felnevelése jelenthet az ő elképzeléseik szerint.

Virágvölgy / hivatalos trailer (16)

Virágvölgy / Csuja László filmje augusztus 30-tól a mozikban (16) A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

Bonnie és Clyde, a kis magyar inverz

A gyermeklelkű Bonnie, és a naiv, hivatalos diagnózis szerint értelmileg sérült Clyde közös élete tehát elkezdődik, és tart is néhány napon át, egészen addig, míg meg nem találják Virágvölgyet, és be nem látják, hogy ez a kaland sokkal több annál, mint amivel képesek volnának megbirkózni. Csak az alkotókon múlt, hogy az egyes jelenetek sosem torkollnak nagyobb tragédiába, a valóság ugyanis egészen máshogy szokta megírni ezeket a történeteket.

Amatőr színészek, elemi erejű érzések

A film a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának segítségével készült. A szereplők amatőrök, akiket hosszas válogatás után talált meg az elsőfilmes rendező, Csuja László.

Berényi Bianka (Bianka) jól ismert Instagram sztár, öntörvényű és megbotránkoztató, aki húszéves kora ellenére is sokat tapasztalt már a világból. A tiszta, gyermeki vágy jelképe, bár szándékai és viselkedése erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető.

EUROPEAN CANNIBAL (@bbiankaa) * Instagram-fényképek és -videók

12.2 ezer követő, 170 követés, 1,652 bejegyzés – Nézd meg az Instagramon EUROPEAN CANNIBAL (@bbiankaa) fényképeit és videóit!

Réti László (Laci) többszörös, speciális olimpiai bajnok görkorcsolyázó, aki olyan zsigeri játékkal adja hozzá lényét a filmhez, amely egy profinak is komoly munka lenne. Aki nem tudná, hogy semmi köze a filmezéshez, talán el is gondolkodna, honnan került elő ez a fiatal színész, aki ilyen jól adja vissza egy amatőr eszközrendszerét. Laci maga az őszinte szeretet és elfogadás.

A többiek is mind amatőr színészek, de egyáltalán nincs hiányérzetünk, annyira konkrét minden gesztus és párbeszéd, mintha mi is ott ülnénk a munkásszálló egyik ágyán vagy a kocsmai buliban.

YouTube

No Description

Csak a nettó érzésekben utazunk

A Virágvölgy szimbólumok többszintes építménye. Gondolhatjuk, hogy betekintést kapunk a Z generáció – számunkra egészen távoli – életébe. Aztán azt is, hogy ők mi magunk vagyunk, az életkornak semmi jelentősége nincs, vágyaink pedig ugyanúgy buknak el az ellenszélben, ahogy ebben a határozottan bizarr mesében a szereplők vágyai. Hihetjük, hogy ez a történet két, perifériára sodródott fiatal találkozása csupán, de ez sem volna igaz. Mert a Virágvölgy mind egyszerre: a fantázia világa és a rögvalóság keveréke. Egy tőről metszett road movie.

A pörgő képkockák és az átható tekintetek ontják ránk az érzéseket, a megdöbbenéstől az ellágyulásig. Közben persze azt is gondolhatjuk, hogy ennek a filmnek semmi köze nincsen a valósághoz. Pedig az élet éppilyen szürreális tud lenni, ha adódik néha bátorságunk, hogy közelebbről megnézzük.

(V.Z.)

 

Virágvölgy (2018.) színes, magyar roadmovie
Rendező: Csuja László
Szereplők: Berényi Bianka, Réti László, Kozma Károly, Kardos György, Kardos Róbert
Bemutató: 2018. augusztus 30.
Forgalmazó: Elf Pictures

 

Végre egy családanya élete került főszerepbe

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>