Vezess hálanaplót és meglátod, mennyi okod van a boldogságra!

Hálanapló

Több boldog pillanatot szeretnél a mindennapjaidba? Ez nagyrészt rajtad is múlik, és sokat is tehetsz érte, hogy boldogabb legyél! Szuper eszköz erre egy hálanapló vezetése, ami nem hiába bevett gyakorlat a pozitív pszichológia területén. Ismerkedj meg vele közelebbről!

Miben segít a hálanapló?

Mindenkinek vannak rosszabb időszakjai, amikor úgy érzi, hogy semmi nem jön össze. Ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk el is könyvelni, hogy a világ sivár és szomorú. Pedig mennyivel jobban éreznéd magad, ha ilyenkor is meglátnád benne a szépet!

Azzal, hogy a nap végén átgondolod a történteket és legalább 2-3 apró dolgot beazonosítasz, amiért aznap hálát éreztél, máris szebb lesz egy kicsit a világ. Idővel azt is felismerheted, hogy még a legstresszesebb, legrosszabbnak megélt napjaidban is volt olyan mozzanat, amitől jobb lett a kedved.

Ennek pedig a másik oldala, hogy megtanulsz odafigyelni az apróságokra és jobban értékelni mindazt, amid van. A pozitív pszichológia egyik alapvetése, hogy a boldogság (legalábbis a rá való törekvés) tanulható, ezzel máris óriási lépést teszel felé.

ad

A hálanapló vezetése fontos része lehet az esti rutinodnak. Ez pedig azért hasznos, mert sokan másnap reggel ugyanazokkal a problémákkal a fejükben ébrednek, amikkel este lefeküdnek – ez pedig a holnapodra is rányomja a bélyegét. Ha viszont este úgy fekszel le, hogy a szép dolgokat látod, az éjszakád és a másnapod is jobbá teheted.

Hogyan vezesd?

A naplóírás nem való mindenkinek, vannak, akik egyszerűen nem képesek papírra vetni gondolataikat. A hálanapló ennél viszont sokkal egyszerűbb, ráadásul elég hozzá napi 5 perc.

Annyi csak a teendőd, hogy esténként átgondolod az aznapi történéseket és olyan részeket keresel benne, amikért hálásnak érezheted magad. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, ilyen lehet az is, ha jóleső érzéssel töltött el a séta a napsütésben, ha párod öleléssel vár haza vagy ha minden zöld lámpát elcsíptél útközben. Írj össze legalább 3 ilyen pontot egy füzetbe, és kész is vagy aznapra!

Vezetheted papír alapon, ha ez a mód áll közelebb hozzád, de egyébként számos ingyenes applikációt is találsz rá, amik óriási előnye, hogy minden nap értesítést küld, nehogy elfelejtsd kitölteni.

Pszichológiai önfejlesztő könyvek, amikkel megtanulhatsz boldognak lenni