A velencei karneválon ki szabad gúnyolni a hatalmasokat

A velencei karnevál minden évben hatalmas ünnepség
A velencei karnevál minden évben hatalmas ünnepség

A velencei karnevál minden évben látogatók ezreit vonzza Olaszországba. A gyönyörű kosztümök és rejtélyes álarcok mindenkit ámulatba ejtenek és kíváncsiságra sarkallnak. Vajon honnan erednek és mi a történetük? Most megtudhatod. 

A maszk eltakarja a rangot

A velencei karnevál két ókori kultúra, a latin Saturnalia és a görög Dionüszosz kultusz  összefonódásából fakad. Mindkettőben fontos szerepet játszottak a jelmezek és a különféle maszkok. A rómaiak társadalmi rangjuk elfedésére használták őket, így a rabszolgák, polgárok és nemesek együtt ünnepelhettek. A görögöknél pedig a társadalmi szerződés levetkőzését, a természettel való egybeolvadást szimbolizálták.

Ezt a két szemléletet alakította át saját igényeire a Velencei köztársaság. A karnevál alkalmat adott a népnek a mulatozásra, a jelmezeknek hála, nem is akárhogyan. Az álarcok mögött, a polgárok kiléte biztonságban volt, így bátran űzhettek gúnyt a hatalmasokból és az arisztokratákból.

Európa mágnese lett

A velencei karnevál első írásos említése 1094-ből származik, és tudjuk, hogy 1296-tól számított hivatalosan is ünnepnek. A XVIII. századra az egész világon elterjedt a híre, és egyre többen akarták személyesen átélni a fesztivál hangulatát. Ekkor kapta Velence az Európa mágnese becenevet.

Az egyenlőség ünneplése csorbát szenvedett

A velencei karnevál hatására sorra nyíltak a városban a színházak és játékbarlangok. Az emberek elkezdtek visszaélni a névtelenség adta lehetőségekkel, megszaporodtak a lopások és az erőszakos cselekedetek. A fesztivál pedig elveszítette valódi értékeit, a szabadság és az egyenlőség ünneplését. Hogy visszaszorítsák a bűnözést és visszaállítsák az eredeti rendet, 1339-ben betiltották a jelmezek éjszakai viselését.

Eltűntek a hagyományok, majd új köntösben felbukkantak

1797-ben aztán, a Velencei Köztársaság bukásával kétszáz évre szinte teljesen eltűnt a fesztivál összes hagyománya, csak néhány privát rendezvényen engedélyezték a beöltözést. Egészen 1967-ig kellett várni, hogy az olaszok ismét felelevenítsék a velencei karnevál tradícióját. Újra megszervezték a fesztivált, ami immáron több mint 50 éve örvend töretlen népszerűségnek.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>