Vegyük észre, az egyszer használatos műanyag ideje rég lejárt

Egyszer használatos műanyag - Tegyél ellene!

A kényelmi szempontok és a megszokás miatt mi is nap mint nap teszünk érte, hogy a bolygónk szinte szó szerint belefulladjon az egyszer használatos műanyagba. Igaz, hogy a a nagy, átfogó változást felettünk tudják eldönteni, de bizony magánemberként Te is sokat tehetsz érte, hogy kevesebb szennyeződés terhelje a környezetet!

Tudod, mekkora szerepet játszol az egyszer használatos műanyag hódító útjában?

Biztosan tisztában vagy olyan óriási számokkal, mint hogy évente 300 millió tonna műanyag termelnek világszerte. Nézzük most inkább másik oldalról, ami számodra talán jobban szemlélteti a helyzetet: tudtad, hogy…

  • egy átlagos nyugat-európai évente 100 kilogramm műanyagot dob a szemétbe?
  • az egyszer használatos műanyag termékeket Te maximum egy óráig használod (például amíg megiszol egy pohár üdítőt szívószállal), utána viszont 1000 évig tart, mire az lebomlik?
  • még a szelektíven gyűjtött műanyag palackoknak is csupán a negyedét hasznosítják újra?
  • ha csak azzal számolunk, hogy naponta 3 liter folyadékot megiszol, ehhez pedig műanyag palackos vizet és üdítőket vásárolsz, évente 70-100 000 forintot költesz műanyag palackok vásárlására?

Mit tehetsz a mindennapokban?

Egyrészt van, amihez igazából teljesen feleslegesen műanyagot használnod. Ha belegondolsz: minek teszed például a fürt banán műanyag zacskóba? Az olyan zöldségekhez és gyümölcsökhöz pedig, amiket nem szívesen tennél magában az áruházi kassza pultjára, válassz újrahasználható zöldség-gyümölcstároló tasakot! Csak annyi a dolgod, hogy mindig a táskádban tarts néhányat, és máris rengeteg műanyagot spórolsz a bolygónak.

Másrészről pedig az egyszer használatos műanyagok helyett szerezz be tartósabb megoldásokat:

  • Vásárolj néhány vászontáskát, amikkel vásárolni jársz, így nem kell mindig zacskót venned. Ezen még spórolhatsz is, sőt, a stílusra is gondolhatsz: megannyi színben és mintával kapható már egyedi vászontáska
  • Szerezz be egy fém szívószál szettet! Amellett, hogy szívószálak tucatját spórolod meg, még magaddal is jót teszel: bele sem akarnál gondolni, hogy mennyi mindenhez hozzáért a műanyag szívószál, mire te megkapod az italodban.
  • Ha elvitelre kérsz ételt egy vendéglátóhelyen, vigyél magaddal saját műanyag dobozt, amire csomagolhatják. Az előző állítás itt is igaz: így legalább abban is biztos lehetsz, hogy tiszta dobozban viszed haza az ebéded.
  • A PET-palackok rendszeres vásárlása helyett vegyél egy kulacsot! Megannyi design kulacs közül válogathatsz már az interneten, kisebb-nagyobb méretben. Ezt aztán mindig újratöltheted, és ha ügyelsz rá, hogy rendszeresen ki is tisztítsd, akár évekig szolgálhat melletted. (Gondolj csak bele, hogy ezalatt mennyi műanyag palackot NEM veszel meg miatta!)

Környezetünk védelme mellett magadért is sokat tehetsz!

Egyre több kutatás mutatja ki azt is, hogy az egészségedre milyen káros hatásai vannak az egyszer használatos műanyag szennyezésének. A műanyag lebontásakor mikroműanyagok keletkeznek, amik mára már mindenhol megtalálhatóak: az óceánokban, folyókban, de bizonyos mennyiségben még a hazai vizekben is. Emellett pedig a levegőbe is kerülnek mikroműanyagok például az autók gumijából, mindennapos használati tárgyakból, gyárakból.

Te pedig ezt a levegőt lélegzed be, ezt a vized iszod, de az ételeken keresztül is beviszed a szervezetbe. Egyes kutatások szerint hosszabb távon a mikroműanyagok roncsolhatják a tüdőt és a légutakat, valamint befolyással lehetnek a hormonháztartás működésére is.

De ugyanígy a műanyag palackokból történő ivás során is kioldódhatnak olyan vegyi anyagok, amik hatással lehetnek a hormonháztartásra. A “BPA-mentes” kifejezést nem hiába hallod olyan sok helyen: a biszfenol A vegyi anyag az ösztrogénhoz hasonlóan működik a szervezetben.

A környezetbarát öltözködés hosszú távon sokkal olcsóbb

Kiemelt kép forrása: People photo created by user18526052 – www.freepik.com