Vegyszermentes lakásillatosító házilag, vodkával!

A lakásillatosító biztosítja az otthon kellemes illatát
A lakásillatosító biztosítja az otthon kellemes illatát

Akárcsak az egyes embereknek, úgy a különböző otthonoknak is megvan a saját, jellegzetes illatuk. Biztosan te is észrevetted már, hogy más-más szag csapja meg az orrod, ha anyukádat látogatod meg, ha az irodába mész, vagy ha egy barátod lakásába ugrasz át. És bár gyakran mi magunk nem vesszük észre, de saját otthonunknak is megvan a jellegzetes aromája. 

Amennyiben nem vagyunk vele elégedettek, érdemes elgondolkodni a lakásillatosító kipróbálásán. Almás-fahéjas és fenyőerdő illatú, konnektorba dugós és gyertyás megoldások is léteznek. A boltok polcai csak úgy roskadoznak a különféle lakásillatosító márkáktól. Egy probléma azonban mindegyikkel akad. Rengeteg vegyszert tartalmaznak, amiket nem szívesen lélegzünk be még otthon is. Elég az utcán a sok kipufogó gáz.

De akkor mi a megoldás? Hát persze, hogy a jó öreg, saját kézzel készült lakásillatosító! Mutatjuk, hogyan is állj hozzá!

Amire szükséged lesz

  • Egy keskeny nyakú üveg vagy kerámia edény
  • Illóolajok, például levendula vagy eukaliptusz
  • Az alap lehet olajbázisú, mondjuk sáfrány vagy mandulaolaj, de a vodka és víz keveréke is megteszi. Utóbbi nem hagy nyomot, ha véletlenül kiöntenéd, viszont gyorsabban párolog.
  • Bambusz vagy nád hurkapálcák. Ha hegyes a végük, vágd egyenesre!

A lakásillatosító elkészítése

Ha az alapod olajbázisú, csak keverd el az illóolajjal, 70-30 százalékban. Amennyiben a víz-vodka kombinációt használod alapnak, a következőt kell tenned: negyed pohár vízhez csepegtess tizenkét csepp illóolajat, majd adj hozzá egy kevés vodkát, hogy az olaj feloldódhasson a vízben!

Öntsd a keveréket a kiválasztott edénybe, és helyezd bele a hurkapálcákat! Hetente fordítsd át őket, hogy a másik végük álljon az olajban! Így tovább tart a lakásillatosító hatása.

Mire kell ügyelned?

Minél keskenyebb az edény szája, annál lassabban fog elpárologni a lakásillatosító. A tökéletes lakásillatosító keverék megalkotásához lehet, hogy kísérletezésre lesz szükséged. Ha megtaláltad a kedvenc összeállításod, érdemes eltárolni belőle későbbre.

Egyes illóolajok mérgezően hathatnak házikedvenceinkre. Nézz utána, hogy a választott illóolajod ezek között van-e!

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Öt környezetbarát tisztítószer házilag

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>