Végre itt az új év! Vagy mégsem?

A kínai újév mindig másik napra esik
A kínai újév mindig másik napra esik

A nyugati világ embere általában a Gregorián naptár első napján ünnepli az új év eljövetelét. Ehhez kapcsolódóan számos országban vannak utcabálok és rendezvények Szilveszter éjjelén. Ezzel szemben több egyedi évkezdéssel találkozhatunk a világ körül. A kínai újév világszerte ismert, de talán nem tudtad, hogy más kultúrák is vannak, melyek máskor kezdik az évet!

Kínai

A kínai újév egy változó dátumú ünnep, de mindig január 21. és február 21. közé esik. Az időpontja attól függ, hogy mikor köszönt be az újhold. A kínai újév – más néven „Tavaszi fesztivál” – egy tizenöt napos szertartás szerint zajlik, és az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező kínai ünnep.

Zsidó

A zsidó újév ősszel esedékes, mégpedig a héber naptár hetedik hónapjának első két napján. A zsidóság számára ez az az ünnep, amikor visszatekintenek az elmúlt évben elkövetett hibáikra és változásokat terveznek az elkövetkező esztendőre. Az édes újév szimbólumaként a zsidók ilyenkor mézbe mártott almákat fogyasztanak.

Iszlám

Az iszlám újév a Muharram (az iszlám naptár első hónapja) első napjára esik. Az iszlám hitű emberek ilyenkor különleges imákat mondanak, és mecsetbe járnak. Tavaly ez az ünnep szeptember 21-ére esett.

Thai

A thai újév április 13-tól 15-ig tart, az ünnep elengedhetetlen tartozéka az úgynevezett „vízdobálás”. Ebbe minden beletartozik, a vizespalackok hajigálásától a vízipisztolyok használatáig. A tradíció célja, hogy megpróbálnak sok esőt hozni a következő évre, ezzel biztosítva a jó termést.

Etióp

Az etióp újév (Enkutatash vagy Gift of Jewels) a táncról, az éneklésről és úgy általában az ünneplésről szól, az esős évszak végén, szeptember 11-én tartják. A gyerekek ilyenkor új ruhákat kapnak, mindenki táncol és vigad. Néhány város különleges vallási programot is szervez ilyenkor, bár az ünnep nem kifejezetten vallási eredetű.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>

A disznó éve következik: minden, amit tudni érdemes a kínai újévről