Végre egy családanya élete került főszerepbe

Az Egy nap még további díjakra számíthat
Az Egy nap még további díjakra számíthat

Szilágyi Zsófia filmje, az Egy nap tavasszal aratott óriási sikert Cannes-ban, és nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját. A dráma a mai nők életére referál, megmutatja, mi lapul a színfalak mögött, milyen egy átlagos családanya élete valójában. A bemutatóra még ugyan novemberig várnunk kell, de egy kis kedvcsinálóval addig is fokozzuk az izgalmakat.

Egy nem akármilyen nő

Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több kisjátékfilmet is sikerre vitt, 2014-től pedig együtt dolgozott Enyedi Ildikóval az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmen. Karrierje felívelni látszik, hiszen első nagyjátékfilmje, az Egy nap már a hazai premier előtt nemzetközi népszerűségnek örvend.

EGY NAP (ONE DAY) – Trailer

Zsófia Szilágyi’s “Egy Nap” is part of this year’s Semaine de la Critique at the Cannes Film Festival.

Egy nem akármilyen ötlet

A rendezőnő egy interjúban elmesélte, hogy a témát barátnője ihlette, aki olykor még telefonálni is alig tudott vele a gyerekei miatt. Megkérte őt, hogy egy héten keresztül írja fel, 10 percenként mit csinál, mivel foglalkozik éppen. Az eredmény sokkolta a rendezőnőt. Ráeszmélt, hogy a családanyák megdöbbentően sok időt töltenek a háztartással és a gyerekekkel.

Barátnője története motiválta, hogy további kutatómunkákat végezzen a témában. Elmondása szerint a környezetében élő gyerekes nőkből csak úgy áradtak a családi történetek. Rájött, hogy a háztartásbeliség és az anyaság tökéletes alapjául szolgálhatna egy nagyjátékfilmnek.

Szilágyi Zsófia megérzései nem csaltak, hiszen a téma több millió nőt érint a világon. A hajszoltság, az anyagi szorongás, a frusztráltság, hogy az embernek nincs magára ideje, minden családanyának ismerős lehet. A film története teljesen hétköznapi, pont a nemes egyszerűségétől lesz annyira személyes és befogadható.

És a nem akármilyen siker

Májusban díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, a magyar filmek történetében ez volt a kilencedik alkalom, hogy a francia városból díjjal tértünk haza. Charles Tesson, a Kritikus Hete szekciójának egyik válogatója így nyilatkozott a filmről: „A főhősnő ereje egy olyan valóságból táplálkozik, amely minden nézőnek ismerős lehet, de amit még soha nem láthatott olyan formában, mint Szilágyi Zsófia alkotásában. Az Egy nap azon filmek közé tartozik, amelyek egy olyan valóságot mutatnak be, amelyről azt gondoljuk, hogy ismerjük, de ez után a film után mégsem úgy tekintünk rá, mint korábban”.

A dráma egyébként a napokban versenyez Ausztráliában, a Sydney-i filmfesztiválon és a 10 legjobb európai film listájára is felkerült már idén. És ez még csak a kezdet, a filmet itthon még be sem mutatták. Mi már nagyon várjuk!

Mihályi Fruzsina

Anyaság vagy nőiesség? Miért nehéz egyszerre a kettő?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>