Saját vállalkozás indítása 50 felett? Épp a legjobbkor!

Saját vállalkozás indítása 50 felett? Épp a legjobbkor!

Rengetegen álmodunk vállalkozásról, függetlenségről. De sokunknál mindig van egy ok, amiért nem kezdünk bele. Előbb a tapasztalat hiánya, majd a család fontossága, végül túl idősnek érezzük magunkat. Mit szólsz, ha azt mondjuk, hogy egy saját vállalkozás indítása az ötvenes éveidben történhet a legjobbkor? Sőt, nem csak mondjuk, el is magyarázzuk, miért!

50 felett nagyobb valószínűséggel lesz sikeres a vállalkozásod

A Nortwestern egyetem tanulmánya szerint ötven évesen 2,8-szor nagyobb eséllyel indítasz sikeres vállalkozást, mint egy 25 éves fiatal. A kutatást ráadásul nem is akárhol, hanem a Szilícium-völgyben, a tech cégek otthonában végezték. Ezt a területet pedig hagyományosan a fiatalok pályájának gondolják.

“Általánosságban a tudományterületeket vizsgálva is azt találod, hogy az emberek nem a húszas éveikben érik el áttöréseiket. Sokkal inkább középkorúak érnek el nagy eredményeket. Még a Nobel-díj nyertesek is későbbi éveikben érik el pályájuk csúcspontját.”

– fogalmazza meg Benjamin Jones, a Kellogg School professzora.

Miért előnyös a saját vállalkozás indítása 50 felett?

Sok éves munkaviszonnyal a hátad mögött megvan a kellő tapasztalatod és gyakorlati ismereted ahhoz, hogy sikeres lehess vállalkozásodban. Jobban kiismered magad a piacon, mint 20-30 évvel ezelőtt, ráadásul fiatalabb önmagadhoz képest megfontoltabb is vagy. Ezek mind fontos tényezők, ha egy vállalkozás indításán töröd a fejed.

Ráadásul mostanra időd is több van: a gyerekek kirepültek vagy legalábbis hamarosan kirepülnek. Míg friss anyukaként rohantál haza a munkából, hogy a gyerekekkel lehess, valamint hogy az otthoni teendőkben is helyt tudj állni, most a felszabadult idődet új ötletekre fordíthatod.

A tapasztalat és az idő mellett szintén hasznos a kapcsolati tőke. Fiatalon sokkal inkább magadra vagy utalva, hiszen még nem ismered a “megfelelő embereket” a piacon. Mostanra az elmúlt évtizedek alatt született ismeretségeidet is felhasználhatod. Kiterjedt kapcsolati hálóval sokkal könnyebben kezdhetsz bele vállalkozásodba.

Ne aggódj tehát, nem késtél még el semmivel! Ha évtizedek óta arról álmodozol, hogy a magad uraként saját vállalkozásodat vezeted, vágj bele! Használd fel mindazt a tudást, ami az elmúlt években összegyűjtöttél és fordítsd arra, hogy elérhesd céljaid.

Az eredeti cikk forrása itt.

5 komoly indok, amiért jó ötlet egy női vállalkozás elindítása