Válás hosszú házasság után – Ezek a leggyakoribb okok

Válás hosszú házasság után - ezek a leggyakoribb okok

Miért végződik annyi házasság válással? Mik azok a fő problémák, amik idővel – akár évtizedek után is – egy kapcsolat végét okozzák? Sok oka lehet annak, hogy miért következik be a válás hosszú házasság után, cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb ötöt.

Hűtlenség

Egy, az Insider által idézett kutatás szerint a válások több, mint felében játszik közre megcsalás. Az már megint másik kérdés, hogy minek a következménye volt a megcsalás. Vannak ugyan férfiak – és nők is -, akik képtelen monogám kapcsolatban élni, sokan pedig egyszerűen csak nem elég elkötelezettek a párjuk iránt. Sok esetben azonban mire az egyik fél eljut a megcsalásig, már belül hosszabb érzelmi válságon ment keresztül. Ha pedig így nézzük, a válás valódi oka a kihűlt kapcsolat, ami miatt az egyik fél máshol keresett boldogságot, izgalmat vagy éppen csak kielégülést.

Anyagiak

Azok a mocskos anyagiak…bizony komolyan meg tudják rontani a legstabilabbnak és legboldogabbnak tűnő kapcsolatot is. Sokan számolnak be arról, hogy a válás hosszú házasságuk után nem következett volna be, ha az anyagiak miatti aggodalom, az állandó számolgatás és az ebből fakadó veszekedések nem rontották volna el a kapcsolatot.

A kommunikáció hiánya

Az őszinte és nyílt kommunikáció a jó házasság titka is egyben. A legtöbb problémát ugyanis meg lehet beszélni és közösen tudjátok is kezelni. Az, hogy miért nem kommunikálunk a párunkkal, jó kérdés. Büszkeségből, a reakciótól való félelemből vagy csak rossz szülői minta miatt? Akárhogy is, nagyon sok házasság megmenthető lenne, ha megtanulnánk jobban kommunikálni párunkkal.

Az intimitás hiánya

Fentebb már érintettük a témát, hiszen sok esetben a megcsalás az intimitás hiánya miatt következik be. Ez persze nem mentség, nem is lehet az. De a probléma gyökerét sokszor itt kell keresni. A kapcsolat kezdeti időszakára jellemző lángolás hamar alábbhagy, gyakori, hogy egyik vagy mindkét fél belekényelmesedik a kapcsolatba, talán el is hagyja magát. Az intimitás hiánya nem csak a szexet jelenti, azt is, hogy idővel kevesebbszer öleljük meg párunkat, ritkábban kedveskedünk neki apróságokkal és ritkul a csak kettesben töltött idő is.  Az intimitással a párkapcsolat egyik legfőbb eleme tűnik el, ami később magával hozza a többi problémát is.

Egészségügyi problémák

Szeretnénk hinni, hogy nem igaz, de sajnos az. Rengeteg esetben következik be válás hosszú házasság után azért, mert az egyik fél képtelen tovább nézni társa szenvedését vagy épp önromboló életmódját. Lehet ez az alkohol, drogok vagy egy súlyos betegség. Amíg nem kerülünk ilyen helyzetbe – és reméljük nem is fogunk – el sem tudjuk képzelni mennyire nehéz lehet meghozni egy ilyen döntést.

Hogyan dolgozható fel a válás hosszú házasság után?

Egy válás mindig nehéz, de minél több időt töltöttetek együtt, annál mélyebb sebeket hagy benned. Először hagynod kell magadnak időt, hogy gyászolhass, enélkül nem tudsz továbblépni. Azután szépen lassan elkezdheted összefoltozni a lelked és tudatosan haladni egy új, idővel ismét boldog élet felé.

Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz vele megbirkózni, kérj segítséget! Ne feledd, hogy nem vagy egyedül, több ezer nőtársad volt/van hasonló helyzetben. Családod és barátaid támaszként szolgálnak neked, de ne félj szakértőhöz fordulni sem, ha úgy érzed, segítene!

Randizás válás után – hogyan kezdj bele és mire ügyelj?