Válás feldolgozása – Mire számíts és mit tegyél?

Válás feldolgozása

A válás mindig nehéz, történjék akár 5 vagy 20 év után. Az elején ráadásul ott van a félelem is az ismeretlentől, hiszen nem tudod, mi fog történni. Cikkünkben ezért sorra vesszük mindazokat, amik lezajlanak benned a válás feldolgozása során.

Milyen érzések kavarognak benned ilyenkor?

Bizonytalanság. Hirtelen mindent kétségbe vonsz, a változás annyira ijesztő, hogy már azon gondolkozol, talán inkább maradsz egy boldogtalan, de megszokott házasságban, minthogy fejest ugorj az ismeretlenbe. Nem vagy egyedül, ezen mindenki keresztülmegy.

Az önbizalmad biztosan meg fogja szenvedni a válást. Félsz tőle, hogy senki nem fog már szeretni, és azt se tudod, hogy te hogyan tudnál mást fogadni az életedbe. Sokan ettől annyira megijednek, hogy azonnal randizni kezdenek, csak hogy találjanak valakit, aki sebtapasz a fájdalomra. Ez azonban nem jó megoldás, előbb hagyj időt magadnak a válás feldolgozására.

Néha elfog az önsajnálat. Akár a legváratlanabb pillanatokban is összeomolhatsz, ami miatt még kellemetlenül is érzed magad a barátaid, ismerőseid előtt. De ne tedd, ez is normális, hiszen a gyász folyamatának része.

Érzések teljes skáláját tapasztalod meg: félelmet, gyászt, fájdalmat, elkeseredettséget, összezavarodottságot. Miután azonban elfogadtad a helyzeted és előre tekintesz, óriási megkönnyebbülést is érzel majd. Lekerül az önáltatás terhe a válladról, amikor azzal hitegetted magad, hogy minden rendben a házasságoddal.

Még ha a válás nem lenne elég megterhelő önmagában is, a rengeteg adminisztrációs és jogi teendő is rátesz egy lapáttal. Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, hogy maguk alá temetnek a feladatok.

Mit tegyél, hogy könnyebb legyen a válás feldolgozása?

Engedd magadnak megélni az érzelmeid! Ez egy hosszú, rögös út, és lehetnek visszaesések. Ne próbáld meg elnyomni a negatív érzelmeid csak azért, hogy jobban érezd magad, ez nem így működik. Adj magadnak időt!

Kérj segítséget! Ne akarj ezen egyedül túljutni, segítséggel könnyebb dolgod lesz. Beszélgess sokat a barátnőiddel! Már pusztán a támogató jelenlétükkel sokat tesznek a jobb közérzetedért, a problémáid kibeszélése pedig szintén segít. De ha úgy érzed, keress fel szakértőt is: egy pszichológus komplett módszertannal tud szolgálni, ami átsegít a nehéz időszakokon.

Foglalkozz többet magaddal! Itt az idő, hogy újra felfedezd és megismerd önmagad! Az önismeret fejlesztése jó hatással lesz a lelki világodra is, közben pedig mind jobban érezheted magad.

Szakítás utáni újrakezdés? 4 jel, hogy készen állsz ismét randizni

Eredeti cikk forrása: betterafter50