Válás 31 év után, avagy kapuzárási pánik a pasiknál

Egy válás tele van szomorúsággal
Egy válás tele van szomorúsággal

2017. szeptember 19., Budai Központi Kerületi Bíróság. A válásom napja. A bírónő többek közt megkérdezi tőlem, hogy mióta nem harmonikus a házasságom. Rájövök, hogy szinte soha nem volt az. El is sírom magam – meséli saját történetét vendégbloggerünk, Poszi. 

Válás nincs!

Igazából nem azért sírtam, mert elhagytak, hanem amiatt, hogy vajon miért úgy szocializált engem az anyukám, hogy nincs válás? Pedig talán előbb meg kellett volna lépnünk, nem 53 évesen.

Nos, 1980-ban ismertem meg az én drágámat. Nem volt első látásra szerelem. Sőt, másodikra sem – az én részemről. Sok közös barátunk volt, sok közös buliba mentünk, és még az építőtáborban is meglátogatott, vigasztalt, amikor az előző pasimmal összevesztünk. Igen varázsos volt, hogy valakinek ennyire kellek. Beleszerettem. Nem is volt semmi baj a következő négy évben, amikor is úgy gondolta, hogy neki más kell, és egy fél évig a színét sem láttam. Sokat sírtam, nagyon fájt, de egy napon azt mondtam, hogy elég. Így lett nekem egy Hufnágel Pistim, akit Bélának hívtak.

Szerintem ezért váltam megint kívánatossá. Nagyon. Olyannyira, hogy amikor Béla bevonult katonának és én meglátogattam a budaörsi laktanyában, a látogatás végén Györgyöm várt a kapuban. Motorral jött, hozta az én sisakomat is, amit a szüleimtől kért el. Egy Grál-lovag volt. Annyira békülni szeretett volna, hogy még Süti barátnőmet is bevonta a békülési hadműveletbe, virág és esküvő szervezés kérdésében.

Rendben van, váljunk el!

ad

31 év telt el úgy, hogy nem csaltam meg. Azt, hogy Gyuri megcsalt-e, nem tudom. Nem vagyok féltékeny típus, nem ellenőrizgettem, csak egyszer jött haza kiszívott nyakkal. A szokásos történet szerint éltünk: ház, gyerek, vállalkozás és viták. A gyereknevelésben tudatosan bevállaltam minden kellemetlen dolgot, így a drágám lehetett a „világ legjobb apukája”.

2017. május 29. Megint egy nagy vita, azt mondtam, hogy nem akarok így élni. Ő némi gondolkodás után annyit mondott: rendben van, váljunk el! Büszke vagyok, nem könyörögtem. Meg is kaptam pár percen belül kinyomtatva a papírt. Aláírtam. Ő meg nagyon gyorsan be is adta.

Napokig sírtam és magamat hibáztattam, de mire hazaért, mindig megpróbáltam magamat összerakni.

Négy évem van a nyugdíjig

Kockázatelemző típus vagyok. Ha adódik egy probléma, azt meg kell oldani. Ha nem akarunk sok pénzt költeni az ügyvédekre, meg kell egyeznünk a vagyonmegosztásról. Tettem egy tisztességes ajánlatot, amit elfogadott. Később persze a barátoknak ezt máshogy vetítette le. Ő megint önfeláldozó és nagylelkű volt, pedig én elnyomtam 31 éven át. Hát nem egészen.

Sajnos a vállalkozásunkat nem tudtuk megszüntetni és elosztani, de én naivan úgy gondoltam, hogy működhet tisztességesen tovább. Ő a mai napig ragaszkodik az azonnali, akár áron aluli értékesítéshez. Már csak pár évem van hátra, hogy meglegyen a negyven éves munkaviszonyom, amikor elmehetek nyugdíjba. 1995 óta ebben a vállalkozásban dolgozom, innen van a jövedelmem, és szeretném a hátralévő négy évemet itt ledolgozni. Az exem kapuzárási pánikja miatt erről is le kellene mondanom?

Az ő havi bevételének nagyobb része máshonnan származik. Megegyezésünk szerint a családi házunk az övé maradt, július eleje volt a kiköltözési határidőm. A gyerekünk felajánlotta, hogy költözhetek az ő lakásába. Nem sikerült elköltöznöm a házból 1-jén, de nem kaptam kegyelmet, így 3-án volt egy kis üvöltözés, hogy menjek már el, mert jönne a barátnő a gyerekével.

Igen, volt barátnő, de nem az, amelyikkel levelezgetett akkor, amikor beadta a válókeresetet. Igen, fiatalabb volt. Igen, sokkal fiatalabb. Ezt hívják a pasiknál kapuzárási pániknak?

De mi is az a kapuzárás?

Szerintem a pasi be akarja pótolni azt a vélt vagy valós dolgot, amit elszalasztott. Vagy úgy hiszi, hogy lankadó kedvét új partnerekkel feltámaszthatja?

Lecserélte a motorját egy Harley-Davidsonra, vett egy kabrió autót és beszerzett egy 34 éves barátnőt. Érdekes, hogy minden a kisfiam – aki egyébként 193 centi és 30 éves – sugallatára és segítségével történt. Ennyit a pártatlanságról. A kabriót már árulja, mert rájött, hogy attól nem lett fiatalabb és vonzóbb, ráadásul nyáron meleg, télen hideg. A barátnő nem volt rentábilis, mivel nem a két szép szeméért és a fergeteges testéért volt belé „szerelmes”.

Az volt a fontos, hogy nekünk mi kell

Szóval, kedves uraim! Ha jön az ihlet, tessék előtte gondolkodni! Jó, tudom, hogy ha pasiként olvasod ezeket a sorokat, akkor arra gondolsz, jó lenne meghallgatni a másik felet is. Nem szeretek hazudni, nem is praktikus, mert baromi nehéz megjegyezni azt is, hogy mi történt. Hát még, ha azt kell megjegyezni, mit hazudtam és kinek. Persze azt is tudom, hogy egy váláshoz két ember kell. De azt is, hogy a mi házasságunk azért működött, mert nekem – és valljuk be, a működő házasságokban általában a nőknek – az volt a fontos, hogy NEKÜNK mi kell. Ellentétben Györggyel, akitől csak azt hallgattam, hogy Ő mit akar.

A gyászévet gyorsan lezártam

A bíróság 2017. szeptember 19-én kimondta a válásunkat, amit 1986. augusztus 2-án kötöttünk. Nem egészen 4 hónap vajúdás után a házasságunk 31 évet élt. Nem kevés idő, pénz és energia volt, amíg visszakaptam az eredeti nevemet.

Még valami fontos, ami kell ahhoz, hogy könnyebben átvészeljünk egy válást: több barátnő. Egy olyan, aki már a gimnáziumban a padtársad volt, és naponta felhív, hogy mi van veled. Aki nem szól akkor sem, ha sírva felhívod – naponta többször. Ő Süti. Akik támogatnak, Vera és Éva. És mivel az anyukám nem érte meg ezt, hát kell egy nagynéni is.

2017. novemberében úgy döntöttem, máris vége a gyászévnek, keresek egy társat magamnak. De ez már egy másik kávéházi történet.

Poszi

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>