Valami nem klappol a kapcsolatotokban? Lehet, hogy az öt szeretetnyelv elmélete a megoldás!

Melyik illik rád és párodra az öt szeretetnyelv közül?

A szeretet kifejezése mindannyiunk számára fontos, mégis különböző módokon tesszük.  Ennek oka, hogy mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve. Egy párkapcsolatban akár problémákat is szülhet, ha a két fél különböző módon fejezi ki az érzelmeit. Épp ezért nagyon fontos, hogy megértsd, sőt, elsajátítsd párod szeretetnyelvét. De mit jelent ez és melyik az öt szeretetnyelv?

Honnan jött az elmélet?

A szeretetnyelvek elméletét Gary Chapman, házassági tanácsadó alkotta a ’90-es években. Chapman 30 éves munkássága alatt jutott arra, hogy az emberek különböző módokon fejezik ki szeretetüket a másik felé, összességében pedig öt kategóriát alkotott tapasztalatai és megfigyelései alapján.

Melyik az öt szeretetnyelv?

Elismerő szavak

Vannak emberek, akikhez leginkább szavakkal lehet közel kerülni. Nem üres szavakról van szó, hanem tetteik, sikereik, érdemeik őszinte elismeréséről és kedvességről. Ha párod ebbe a csoportba tartozik, arra vágyik, hogy szavakkal fejezd ki iránta való érzéseid: köszönd meg neki, ha segít, dicsérd meg, ha sikereket ér el. És persze mondd el neki, hogy szereted.

 Szívességek

Sokak számára a szavaknál többet jelentenek a tettek. Ha párod minden nap elmondja, hogy szeret, de te csak arra tudsz gondolni, hogy bárcsak éreztetné is veled és segítene valamiben, feltehetően ide tartozol.  Ezek a szívességek lehetnek bármilyen apróak, kis figyelmességek, amikből tudni fogod, hogy melletted van: például ha vacsorával vár haza, ha segít a házimunkában, ha elmegy boltba helyetted.

Ajándékok

Ne rögtön gyémánt nyakláncra vagy méregdrága órákra gondolj! Az ajándékra vágyó emberek nem a pénzt, hanem a mögöttes tartalmat várják az ajándéktól. Lehet az bármilyen apróság – egy szál virág, egy pici csoki -, a lényeg, hogy tőled van. Ha párod ebbe a csoportba tartozik, azzal tudsz neki igazán nagy örömet okozni, ha ok nélkül megleped apróságokkal.

Minőségi időtöltés

Amennyiben a párod elsődleges szeretetnyelve a minőségi időtöltés, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordíts rá. Ne nézd fél szemmel a TV-t vagy nyomkodd a telefonod, miközben beszélgettek. Akkor se, ha te úgy gondolod, hogy így is abszolút tudod követni a fonalat és mindenre válaszolsz is neki. Párodnak arra van szüksége, hogy kizárólag vele foglalkozz egy kicsit.

Fizikai érintés

Azok számára, akik elsődleges szeretetnyelve az érintés, nem elég egy csók köszönéskor vagy ha egyszerűen hozzábújsz a kanapén. Ahhoz, hogy éreztesd vele, hogy szereted, ennél sokkal többre van szükség. Öleld meg minden ok nélkül, adj neki egy puszit, akárhányszor belép a szobába! Az öt szeretetnyelv közül az ezen kategóriába tartozók számára a legfontosabb a szex is.

Ha megtanuljátok használni egymás szeretetnyelvét, kapcsolatotok is sokban javulhat. Ehhez tudatosságra és figyelemre van szükség, de bőven megéri!

Szívmelengető idézetek a szerelemről, amikkel mi is azonosulni tudunk