Vajon mi ríkat meg jobban, a gin vagy a bor?

Az alkohol sírás nélkül jobb volna?
Az alkohol sírás nélkül jobb volna?

Az alkoholkedvelők már régóta vádolják a gint azzal, hogy állandóan könnyeket csal a szemükbe, eddig azonban nem voltak megalapozottak a kijelentéseik. Egy kutatás most viszont igazolta, hogy van alapja a mítosznak.

Tömény vagy bor?

A témában valaha lefolytatott legsokrétűbb kutatás bebizonyította, hogy a tömény szeszes italok sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a könnycsatornára, mint teszi azt a sör vagy a bor. A tömény alkohol könnyen nem várt síráshoz, depressziós tünetekhez vezethet.

A kísérlet során 30 ezer, 18-34 év közötti fiatalt vizsgáltak, és igyekeztek összehasonlítani a borok és a ginek rájuk gyakorolt hatását. A töményivók egyharmada mutatott agresszióra vagy depresszióra utaló jeleket, míg a borivók csupán 2,5 százalékánál volt elmondható ugyanez. A kísérleti alanyok egynegyedét nem kerülhette el a sírás, ha erősebb szeszes italt fogyasztottak, míg a borivóknak csak 17 százaléka vált hiper-érzékennyé. Egyébként a tömény italt fogyasztóknak csak 20 százalékát lazította el az alkohol, míg a sör- és borfogyasztók 50 százalékának sikerült tőle igazán kikapcsolódnia.

A professzor magyarázatot ad

Mark Bellis professzor szerint pofonegyszerű magyarázat húzódik a háttérben. A tömény alkoholokat gyorsabban fogyasztják az emberek, és magasabb alkoholtartalommal is bírnak, ez pedig a véralkoholszint rohamos megnövekedéséhez vezet.

„Sokan olyan társasági eseményeken fogyasztanak erős szeszes italokat, ahol fontos számukra a részegség érzése. Gyorsan töményezni kezdenek, hogy hamar elérjék a kívánt hatást. Ezzel szemben a sör és a bor általában étel mellé, lassan fogyasztandó alkoholnak számít. Lelki állapotunk a hirtelen jött alkoholdózis hatására képes radikálisan megváltozni.”

A gin kivételesen erős

A gin különösen erős, egyesek csak úgy utalnak rá, mint „az alkohol, mely minden álarcot leleplez”. A 17. században csak az „anyák pusztítója”-nak nevezték, hiszen mind a családokra, mind a gazdaságra negatív hatást gyakorolt. Azt állították róla, hogy a nőket sterillé teszi, és hogy a főzdék megnövekedett száma vezetett a lélekszám rohamos visszaeséséhez Londonban.

Előnyük is van

A kutatás azonban azt találta, hogy a tömény alkoholnak előnye is van. 10-ből 6 ember azt állította, hogy több energiát és magabiztosságot adott nekik, ha szeszes italt fogyaszthattak. 10-ből 4 ember még szexibbnek is érezte magát a tömény alkohol hatása alatt.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy nagyon fontos tisztában lennünk az alkoholok által ránk mért hangulatváltozásokkal. Mindenkire minden alkoholtípus másként hat, és mindenkinek egyéni felelőssége ismerni a saját reakcióit, a saját határait.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Teszteld, vajon felismered magadon az alkoholizmus tüneteit?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>