Vajon melyik szín lesz 2018 divatszíne?

Az ultraibolya szín lett 2018 divatszíne
Az ultraibolya szín lett 2018 divatszíne

A nagy múltú, amerikai vállalat, amely többek között színskálákat is gyárt, megválasztotta 2018 divatszínét. A Pantone döntése alapján ez a szín inspirálhatja idén a divatvilág nagyjait és a lakberendezők fantáziáját. 

Egy rafinált szín

Mint minden évben, idén is kiválasztotta a Pantone cég a következő esztendő divatszínét, amely ezúttal az ultraibolya lett. A Pantone úgy jellemzi ezt a színt, mint a lila drámai, provokatív és mélységet mutató árnyalatát, amely az egyik legrafináltabb, legösszetettebb színárnyalat is egyben. Azért is olyan összetett ez a szín, mivel két olyan ellentétes jellegből, mint a sötétkék és a piros keverik ki a lila különböző árnyalatait a világostól, az egészen sötétliláig.

A színek hatnak ránk

A színek a fény különböző megjelenési formái, minőségei és speciális elektromágneses rezgésükkel jelentős hatást gyakorolnak ránk. Függetlenül attól, hogy ennek tudatában vagyunk vagy sem: befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, lelki világunkat.

A lila egyes nézetek szerint a kozmikus erő, az intuíció, az empátia színe, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A színterápiában fejfájás, nyirokkeringés, idegrendszeri és hormonális problémák kezelésére is használják. Ezen kívül több helyen is megjelenik egy-egy fontos, társadalmi ügy (pl. női egyenjogúság, LGBT közösség) jelképes színeként. De nem csak a lila, hanem árnyalata, az ultraibolya is.

Az ultraibolya szín harmóniát teremt
Az ultraibolya szín harmóniát teremt

Hol és hogyan használjuk az ultraibolyát?

Ha a lakásunkban a fal vagy a bútor színeként választjuk az ultraibolyát, kiválóan párosítható natúr színekkel: bézzsel, fehérrel, világosszürkével. Esetleg olyan natúr anyagokkal, mint a len vagy az agyag. Ha szeretjük a barokkos burjánzást, és merészebben nyúlunk a színekhez, akár párosíthatjuk püspöklilával is, de ebben az esetben figyeljünk az arányokra.

Harmonizálja a környezetet

2018-ban, az év divatszíneként az ultraibolya befolyásolja a legújabb divatkollekciók, dizájntermékek és lakberendezési trendek megjelenését. Az egyensúly és a bölcsesség színeként harmonizálja a környezetünket, ezért érdemes jógatermekben, de akár saját otthonunkban is bátran használni az év legrafináltabb színét.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>