Vagyok, aki vagyok! Mit tanulhatunk a szépségről száz év után?

A szépség visszatekintve is fontos
A szépség visszatekintve is fontos

Arianne Clément, kanadai fotós nem mindennapi projekttel állt elő. Száz évnél idősebb hölgyekről készített portrékat, miközben nőiességük megéléséről beszélgetett velük. Kérdezte őket a fiatalságukról, az öregedésről, a feminizmusról, a szerelemről és a szépség fontosságáról az életükben. Íme, néhány példa, milyen évszázados igazságokat érdemes megfogadni a hölgyektől, első kézből! 

Marie-Berthe Paquette

Marie-Berthe Paquette (www.theguardian.com)
Marie-Berthe Paquette (www.theguardian.com)

Az első hölgy a sorban egy igazi dáma. Imád a figyelem középpontjában lenni és mindent megtesz, hogy szórakoztassa közönségét. Marie-Berthe következőképpen nyilatkozott a szépség kérdéséről: “Én személy szerint gyönyörűnek látom magam. Amikor nem, akkor pedig mindent megteszek, hogy változtassak ezen. Imádom a szép ruhákat és az ékszereket. Valójában mindig is nagy figyelmet fordítottam a megjelenésemre. Erről is voltam híres.”

Solange Racine

Solange Racine (www.theguardian.com)
Solange Racine (www.theguardian.com)

A százegy éves kanadai hölgy szintén a kortalan szépség híve. “Ma már jobban vigyázom a szépségemre, mint fiatal koromban. Egyszerű, ámde csinos ruhákat hordok. Minden nap teszek fel alapozót, egy leheletnyi parfümöt és étkezések után átjavítom a rúzsom. Rendszeresen járok fodrászhoz és odafigyelek, mit eszem. Nem szabad elhagyni magunkat.”

Laure Saucier

Laure Saucier (www.theguardian.com)
Laure Saucier (www.theguardian.com)

A fotográfusnő harmadik alanya a fényképezéskor már nem örvendhetett makulátlan egészségnek. Bár szóbeli kommunikációra képtelen volt, lánya így is mindent megtett, hogy a legjobb formába hozza édesanyját. Tudta, hogy a szépség kulcskérdés Laure számára. A sminkelés és a körmök kifestése egyfajta kimondatlan egyezségként, rituáléként maradt fenn anya és lánya kapcsolatában. “Mindig is egy nagyon csinos nő volt, versengő típus. Imádta az édesapámat, és szerintem attól félt, nem elég jó hozzá.”

Arianne Clément célja a fotósorozattal nem más, mint lerántani a leplet a társadalom szépség iránti megszállottságáról. Hangot adni az idősebbeknek és felhívni a figyelmet az öregségben rejlő szépségre is.

Jeannette Ballard

Jeannette Ballard (www.theguardian.com)
Jeannette Ballard (www.theguardian.com)

“Én kifejezetten csúnyának látom magam. A szépség elillan, ahogy öregszünk. Megnőnek a füleink és az orrunk. Megváltozik a tartásunk, meggörbül a hátunk is. Sokakon jobban látszik, mint rajtam, de ettől nem leszek már szép. Ennek ellenére képes vagyok élvezni az életet és várom, mit hoz a jövő. Akkor is, ha már nincs túl sok hátra, így száz fölött.” Olvashatjuk Jeannette Ballard őszinte és lelkesítő szavait.

Anne-Marie Pronovost

Anne-Marie Pronovost (www.theguardian.com)
Anne-Marie Pronovost (www.theguardian.com)

Anne-Marie szintén a belülről fakadó szépség és boldogság híve. “Fiatal koromban formás voltam, szép lábakkal és hosszú hajjal. Manapság a lányok csak vékonyak akarnak lenni. Pedig szerintem a valódi szépség a természetes szépség. Vagyok, aki vagyok, és csak ez számít.”

(D. R.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Az 50 fölötti sminkelés legfontosabb tudnivalói

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>