Útmutató a népszerű 5:2 diéta betartásához

Az 5:2 diéta enged 2 nap pihenőt
Az 5:2 diéta enged 2 nap pihenőt

Az 5:2 diéta az egyik legnépszerűbb váltakozó diéta napjainkban. Ennek oka, hogy könnyen betartható, nem önsanyargató, mindemellett pedig még eredményes is.

Az 5:2 diéta neve felépítéséből ered. Azaz heti öt nap megengedett a normális táplálkozás, míg a maradék kettőn negyedére kell csökkentenünk kalóriabevitelünket. Amennyiben kíváncsi vagy az 5:2 diéta további szabályaira is, olvass tovább!

A diéta alapjai

Az 5:2 diéta öt napján nem kell a kalóriák miatt aggódnod. A további kettőn azonban fontos, hogy nőként naponta csak körülbelül ötszáz, férfiként hatszáz kalóriát vigyél be. Ezt a két napot kedvedre választhatod ki. Az egyetlen megkötés, hogy a két böjti nap között legalább egy rendes napnak el kell telnie. Legtöbben hétfőn és a csütörtökön döntenek úgy, hogy negyedére csökkentik kalóriabevitelüket.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendes étkezés nem gyorsételek és édességtengert jelent, hanem egészséges, kiegyensúlyozott étrendet. A nem böjti napokon tehát bár mennyiségre annyit ehetünk, amennyi jól esik, a minőségre akkor is oda kell figyelni.

Hogyan hat egészségünkre?

Bár kifejezetten az 5:2 diéta máig kevés kutatásnak volt az alapja, a váltakozó diéták meggyőző eredményeket mutatnak. Az 5:2 diéta betartása csökkenti az inzulin szintjét és növeli az inzulinérzékenységet, valamint segít az asztma és az allergia tüneteinek kezelésében is. Mindemellett pedig még fogyni is lehet vele!

A diéta fogyasztó hatása

Az 5:2 diéta nem tartogat meglepetéseket. Egyszerűen az alacsonyabb kalóriabevitel eredményezi a fogyást. Éppen ezért fontos, hogy a böjti nap után ne akarjuk kompenzálni az előző napi koplalást és ne együk magunkat degeszre.

Az 5:2 diéta betartásával és állóképesség-javító, valamint erősítő mozgásformák rendszeres gyakorlásával látványos fogyást érhetünk el anélkül, hogy izomtömegünkből veszítenénk.

Hogyan együnk a böjti napokon?

Vannak, akik szeretik a napot egy könnyű reggelivel indítani, egyesek azonban próbálják a lehető legkésőbbre halasztani az első étkezést. Ennek függvényében kétféle napi menü létezik.

Választhatunk három kis étkezés közül, tehát reggeli, ebéd és vacsora, vagy ehetünk kétszer, azonban valamivel nagyobb adagot. Érdemes rostokban és fehérjékben gazdag ételeket választani, amik könnyen eltelítenek, mint mondjuk egy zöldségleves.

Mit tegyek, ha eluralkodik rajtam az éhség?

Az első néhány böjti nap alatt természetes, ha éhesek, lassabbak vagy gyengébbek vagyunk, mint általában. Ennek ellenére szervezetünk hamar hozzászokik a kevesebb kalóriabevitelhez, főleg, ha a figyelmünket is sikerül elterelni a korgó gyomrunkról.

Fontos tudni, hogy nem mindenkinek ajánlott az 5:2 diéta. Terhes nőknek, gyerekeknek, cukorbetegeknek kifejezetten kerülendő. Amennyiben az 5:2 diéta betartása alatt gyakran küzdünk szédüléssel és vércukorszintünk hirtelen leesésével, függesszük fel a diétát és kérjük ki orvosunk véleményét!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Hat szokás, amely sikeressé teszi a fogyókúrát

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>