Utadba áll a motiváció hiánya? Így győzd le motiválatlanságod!

Motiváció hiánya - Így győzd le a motiválatlanságot

Mindannyian álmodozunk szebb, jobb, sikeresebb, boldogabb életről. Ha az elérésére konkrét terveid is vannak, az már kiindulásnak szuper, de a motiváció hiánya könnyen utadba állhat. Mégis mi okozza azt a fránya motiválatlanságot, és hogyan tehetsz ellene? Cikkünkben segítünk!

Mi áll a motiváció hiányának hátterében?

Rengeteg oka lehet annak, hogy miért érzed magad motiválatlannak. Nézzük a leggyakrabban előfordulókat:

  • valós célok hiánya
  • vagy éppen túlzott, elérhetetlen célok kitűzése
  • kudarctól való félelem
  • komfortzóna elhagyásának félelme
  • és persze a lelki problémák, mint a depresszió

Így kerekedj felül a motiválatlanságon

Menjünk végig a fenti okokon, és mindnél bemutatjuk, miként tehetsz érte, hogy erőt vegyél magadon.

Nincsenek valós céljaid? Nagyon sok olyan élethelyzet adódhat, amikor saját magad teljesen háttérbe szorítod: például ha évekig csak a családodért éltél, mindent aköré építettél, hogy nekik megadd, amire szükségük van. Aztán a gyerekek kirepülnek, téged meg elkap az érzés, hogy nincs is célod az életben. Ülj le magadban, gondold végig az életed és tedd fel a kérdést: mi az, amire vágysz? Mire vágytál gyerekkorodban? Mire vágytál még, mielőtt megházasodtál, gyerekeid lettek? Ha így végigveszed, könnyebben találod meg a céljaid.

Irreális céljaid vannak? Jól gondold meg, ugyanis saját magadnak okozol velük folyamatos kudarcélményt, ami egyenes út ahhoz, hogy végül teljes motiválatlanságba süllyedj. A céljaid mindig úgy határozd meg, hogy:

  1. Apró lépésekre bontható legyen
  2. Az egyes lépések elérése is sikerélménnyel töltsön el
  3. Időben és teherben is megvalósítható legyen

Félsz a kudarctól? Tudatosítsd magadban, hogy az út során lesznek nehézségek. Ezért is fontos reális célokat kitűznöd, hogy legyen lehetőséged elérni őket. “Csak az hibázik, aki próbálkozik” – tartja a mondás, és tartsd fejben te is! Ne hagyd, hogy az apró kudarcok visszatartsanak, állj fel, porold le magad és folytasd az utad!

Nehezen hagyod el a komfortzónád? Próbáld ki a viselkedéses aktiváció módszerét, amiről korábbi cikkünkben már részletesen írtunk:

Találd meg a belső motivációd ezzel az egyszerű trükkel!

Lelki problémáid vannak? A depresszió egyik jellegzetes tünete a motiválatlanság és céltalanság. Gyógyulásodhoz az első és a legfontosabb, hogy felismerd és elfogadd, hogy valami nem jó. Ne félj segítséget kérni és egy pillanatig se szégyelld magad miatta, nem vagy vele egyedül! Korábbi cikkeinkben rengetegszer tárgyaltuk már a depresszió témáját, olvasgass ezek között is.

De az is lehet, hogy a kiégés gyötör, ami szintén a motiváció hiányát idézi elő. Ha felismered magadon a kiégés jeleit, mindenképp állj meg és tegyél ellene! Szabj magadnak határokat, gyakorold a tudatosságot a mindennapjaidban és iktass be aktív dolgokat magadnak, amiket élvezel is.

Forrás: PowerOfPositivity