Unod a hagyományos befőtteket? Tartósíts másképp!

A tartósítás egyik legegyszerűbb formája
A tartósítás egyik legegyszerűbb formája

Roskadásig teltek a fáid, de nem tudod, mit kezdj ennyi gyümölccsel? Vagy egyszerűen megtaláltad a legfinomabb zöldségeket a piacon, és szeretnél elraktározni belőle? Szerencsére a tartósítás ma már könnyen megoldható, különféle kreatív és egészséges módszerekkel. Most eláruljuk, mit, hogyan rakj el, hogy a lehető legfinomabb végeredményt kaphasd hónapokkal később is.

Lakto fermentáció

A lakto fermentáció, azaz a tejsavas erjesztés a tartósítás egyik legkedveltebb formája. Zöldségeket, általában uborkát, káposztát vagy céklát savanyítunk a segítségével. Maga az eljárás rendkívül egyszerű. Egy edénybe helyezzük a megmosott zöldségeket, besózzuk, és annyi vizet engedünk hozzá, hogy ellepje a zöldségeket. Végül egy nehezéket teszünk az edény tetejére, ami a víz alatt tartja a zöldségeket.

Tartósítás cukorral vagy sóval

A cukorral és sóval való tartósítás már jóval a modern kori konzervek és fagyasztott ételek előtt is jelen volt. Titka, hogy a cukor és a só elvonja a folyadékot az ételből, így a baktériumok nem képesek elszaporodni. Az egyetlen hátulütője, hogy jelentősen megváltoztatja az ételek ízét és állagát. Éppen ezért ma már kevésbé közkedvelt tartósítási módszer, pedig megvan a maga jelentősége a gasztronómiában.

Ecetes pácolás

Kevés mikroba képes olyan savas környezetben túlélni, mint az ecet. Használjunk ecetes pácolást, így melegítés és hűtés nélkül is kiváló ecetes uborkát tartósíthatunk.

Fagyasztva szárítás

A fagyasztva szárítás (liofilizálás) ma már otthon is kivitelezhető, ám a tartósítás ezen formájához szükség van néhány speciális eszközre. Először is egy nagy teljesítményű hűtőre, amelyben mínusz harminc fokon lefagyasztjuk a gyümölcsöket, zöldségeket. Ezt követően a speciális (liofilizáló) berendezés vákuumkamrájában csökkentjük a nyomást, és kiszippantjuk az ételben lévő megfagyott vizet. A liofilizáló gép előnye, hogy nem csak zöldségek és gyümölcsök, de húsok és halak tartósítására is alkalmas.

Tartósítás olívaolajjal (Csak haladóknak!)

A tartósítás ezen formája több dél-európai országban is elterjedt. Lényege, hogy az ételt olívaolajba merítjük és légmentesen lezárjuk. De nagyon figyeljünk! Ha a felhasznált zöldség nem elég savas, botulinum toxin keletkezhet, ami bizonyos esetekben súlyos betegséget okozhat.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Termelj otthon mentát, összeszedtük a tudnivalókat!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>