Unod a falevelek gereblyézését? Ne aggódj, hasznot hajthatsz vele!

Az őszi falevelek eltakarítása a kerti munka része
Az őszi falevelek eltakarítása a kerti munka része

Az őszi falevelek egyre csak hullanak és hullanak a fákról, miközben a sárga és a vörös legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak. Alig győzzük csodálni őket, amikor már a harmadik hétvégét töltjük az őszi falevelek összegereblyézésével. Azonban ne gondoljuk, hogy véget nem érő haszontalan munkát folytatunk. Az őszi falevelek számtalan módon felhasználhatóak a kert körül, adunk is néhány tippet, hogyan!

Komposztáld!

Az őszi falevelek, különösen azok, amiket felaprítottak, csodát tesznek a komposztunkkal. Ugyanis az őszi falevelek magas széntartalma emeli a komposzt minőségét. Csak annyit kell tennünk, hogy összekeverjük a szokásos komposztálandó anyagokkal: a zöldség és gyümölcs maradékokkal vagy a levágott fűvel, és állni hagyjuk télire. Így mire tavasszal hozzálátnál az ültetéshez, tökéletes komposzt alapanyaggal dolgozhatsz.

Csak hagyd állni tavaszig egy nyugodt helyen!

Fantasztikus talajjavítót készíthetünk, ha az őszi falevelek lebomlását egy évre a gombákra bízzuk. Nem igényel egyéb összetevőt, csak egy kis időt és egy helyet, ahol békében pihenhet. Amint elkészül, adagolhatjuk is a virágoskert és a zöldségek talajához. Cserépbe ültetés esetén is bátran használjuk a virágföldhöz!

Készíts belőle mulcsot!

Amennyiben az őszi falevelek apróra vannak darálva, organikus mulcsként is felhasználhatjuk. Tökéletes virágágyásokba, konyhakertbe és konténerekbe is. Egyszerűen szórjunk öt-hét centiméter vastag rétegben az ágyásokba, anélkül, hogy a mulcs hozzáérne a növény tövéhez és törzséhez. Az őszi falevelek mulcsként alkalmazva megvédik a talajt a kiszáradástól és a gyomnövények elszaporodásától. És ahogy bomlanak, táplálják a földet, ami könnyedebb, levegősebb talajt eredményez.

Tedd félre tartaléknak!

Tavasszal nagyon nehéz magas széntartalmú komposzt hozzávalót találni, ezért nem árt, ha van egy kis tartalékunk. Tehát ha márciusban állnánk neki a komposztáló keverék megkomponálásának, jól jön, ha van egy-két kukás zsáknyi őszi falevél a garázsban.

Daráld le a fűnyíróval!

Ahelyett, hogy összegereblyéznéd az összes őszi falevelet, ami csak lehullott, menj át rajtuk fűnyíróval! Hagyd nyugodtan a pázsiton úgy, ahogy van! Így egész télen védelmet és tápanyagot biztosít a kertnek. Sőt, tavasszal még a gyomokkal sem kell majd megküzdened!

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Egy praktikus háziasszonynak a kávézacc felhasználása is természetes

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>