Új karrier 50 felett!

second career

„Ötven felett kinyílik a világ”

Ezt lehet olvasni és hallani az életmód magazinokban, látni a szabadidős reklámokban és az utazási blogokban. Ezt sugallják a pályájuk zenitjét már elért sikeres és ismert művészekkel, üzletemberekkel megjelenő interjúk egy nagy része is. Ez mind szép és talán igaz is. Ötven felett már fogynak a családi kötelezettségek, szerencsés esetben sikeres vagy legalább megnyugtató szakmai pálya áll mögöttünk. Talán anyagilag sem olyan feszítettek a körülmények, a hitelek lassan lecsengenek és a gyerekek is önállósodnak. De hogyan járjuk be ezt a kinyílt világot?

Mit tegyünk, ha szűknek érezzük eddigi munkánkat?

Arról nem is beszélve, hogy ötven felett bizony jöhetnek más érzések is. A család „levegősebb” lesz, azaz a gyerekek távolodnak, a fizikai képességek, ha csak egy kicsit is, de észrevehetően és fokozatosan szűkülnek és így tovább. Válság? Talán nem is szabad ezt így megfogalmazni, de azért szükség lehet – sokszor talán ösztönös – válságmenedzsment tudásunkra a magánéletünkben is. Épp úgy, mint amikor egy cégnél van szükség krízismenedzsmentre vagy válságmenedzsmentre, úgy lehet szüksége az embernek is erre a praktikára. Különösen, ha ez a munkánkat érinti.

Van, akit a körülmények kényszerítenek a váltásra, van, aki egyszerűen beleun a munkájába és van, aki többet szeretne tenni és természetesen kapni is a pályájától. Nem feltétlenül pénzben, hanem élményben, jó érzésben.

Nem marad más, váltani kell!

új karrier 50 felett - interim menedzser pálya

Jó pár éve ez fel sem merülhetett, hiszen szánalom vagy társadalmi megbélyegzés kísérte az őszülő fejjel pályát váltókat. „Hova ugrálsz?”, lehetett hallani a kérdést. Ez ma szerencsére teljesen más reakciókat vált ki és a lehetőségek is mások. Mit lehet tenni a hagyományos munkahelyváltáson túl?

A second career

Az északi országokban nagy hagyománya van a teljes pályaváltásnak. A „second career”, azaz a második pálya lehet olyan pénzkereső elfoglaltság, ami szerencsés esetben a hobbinkhoz vagy kedves elfoglaltságunkhoz, érdeklődési körünkhöz köthető és mégis biztosítja a megélhetést.

Hobbi pénzért? Érdemes körülnézni.

Sikeres és főképpen elégedett váltásokat lehet találni például a jógaoktatók, a magán óvodák üzemeltetői, a kutya- és kisállattenyésztők, az életmód tanácsadók, a számítástechnikai rendszergazdák és a szoftverfejlesztők, a dísztárgykészítők, az utazásszervezők, a vízi- és kerékpáros túraszervezők, a szőlészek-borászok és még sok más hasonló között. Ilyen váltásokra nem csak vállalkozások alapításán keresztül vezet az út, alkalmazottként is nyílnak meg lehetőségek. És még az sem biztos, hogy anyagilag rosszabb helyzetbe kerülünk. Az viszont biztos, hogy a közérzetünk jobb lesz, társasági kapcsolataink javulnak, jobban érezzük magunkat.

Ha pedig csak egyszerűen mást szeretnének, tanácstalanok vagyunk, érdemes egy újrakezdési tréningen részt venni. Egy sor coaching cég szervez ilyeneket és anyagilag sem egy nagy beruházás. Ennek a kapott ismereteken túl az is nagy előnye, hogy sorstársakkal lehet találkozni és ötleteket kapni.

új karrier 50 felett - interim menedzser pálya

Más a helyzet a céges vezetőkkel

Mit tegyenek azok a vezető állásban lévő, sokszor nemzetközi cégeknél magas pozíciókban dolgozó menedzserek, akik már a fásultság, a kiégés jeleit veszik észre magukon? Ennek hatalmas irodalma van világszerte. Nem véletlenül.A jelenség sokakat érint és ráadásul azt a réteget, aki magasan képzett és tudatosan kíván foglalkozni a sorsával. Persze a jó anyagi körülményeket csak ritkán szeretnék feladni, tehát a búvároktatás, a kutyasétáltatás és hasonlók nem opciók.

De akkor mit csináljon a céges vezető, ha új karriert szeretne?

Új karriert, viszont kevesebb kötöttséggel, de színesebb és változatosabb kihívással. Ha egyébként jól képzett, értékes szakmai tudása van és vezetőként is jól megállta a helyét, kézenfekvő az interim menedzser pálya. Ez egy szabadúszó tevékenység, ahol a megbízók közepesnél nagyobb, sokszor multinacionális cégek, ahol egy-egy szakmai vagy vezetői feladatra adott időben nem áll rendelkezésre megfelelő szakmai-vezetői erőforrás és a pozíciót átmenetileg, de azonnal be kell tölteni. Erre hazánkban is van kereslet és vannak erre szakosodott közvetítő cégek is. Szinte kizárólag szenior menedzsereket keresnek nagy tapasztalattal.

új karrier 50 felett - interim menedzser pálya

Nem stresszmentes, de mindent kárpótol a változatosság és az eredményesség élménye.

Kik lennének erre alkalmasabbak, mint az ötven feletti sikeres pályát maguk mögött tudó vezetők, szakemberek? A legkeresettebb területek a pénzügy-számvitel, az IT, a minőségbiztosítás, a HR és természetesen az általános cégvezetés. Az interim menedzser megbízások 6 – 18 hónapig tartanak, így két megbízás között bőven van idő regenerálódni, a kedvenc hobbinak hódolni, vagy csak egyszerűen szabadon élni.

És még valami: csak azt kell elvállalni, amihez tényleg kedvet érzünk.

Aki megteheti, kedve és ötlete is van egy éles váltásra, ne habozzon! Jobban fogja érezni magát. És mi lehet ennél fontosabb?