Állandóan úgy érzed, nagy nyomás alatt vagy? Állj máshogy az időhöz!

Nagy nyomás alatt vagy? Nézz máshogy az idődre!

Kinek ne lenne ismerős az érzés, hogy a világ összes teendője a vállát nyomja? Néha mind vagyunk nagy nyomás alatt a munkahelyi feladatok, az otthoni elintéznivalók miatt – és tipikusan ilyenkor jönnek közbe nem várt problémák is. Ha hirtelen azt sem tudod, mihez kapj először, lépj egyet hátra, és szemléld a dolgokat egy kezelhetőbb rendszerben!

Hogyan oszd be a teendőid, ha nagy nyomás alatt vagy?

Egyszerre csak egy gondolattal törődj! Stresszesebb időszakban biztosan te is érzed, hogy össze-vissza cikáznak a gondolataid. Ez nem csak frusztráló, de azt is ellehetetleníti, hogy koncentrálni tudj, és valóban a végére érj a teendődnek. Írj egy prioritási listát a feladatokról, és tartsd is magad hozzá! Ami pedig ennél is nehezebb, hogy miközben egy ponttal foglalkozol, a fejedből is verd ki a többit.

Egyszerre csak egy feladatot tűzz ki! A multitaskingnak lassan leáldozik, egyre több tanulmány mutat rá, hogy nemcsak a hatékonyság, de a stressz szempontjából sem előnyös. Ha viszont csak egyetlen teendő lebeg a szemed előtt, máris kevésbé vagy nagy nyomás alatt, és jobban fogsz tudni teljesíteni.

Egyszerre csak egy napot vegyél számba! Úgy érzed, egyetlen szabad perced sem lesz a héten, annyi a teendőd? Ne agyalj rajta, csak magadnak okozol plusz stresszt vele. Foglalkozz inkább csak a mával, és hozd ki a legtöbbet belőle! A holnapon ráérsz holnap aggódni.

ad

+1: Kicsit felejts el mindent! Amikor teljesen ellepnek a feladatok és minden gondolatod csak akörül forog, hogy mi mindent kell még elintézned, a legjobb, ha kicsit kikapcsolsz. Persze nem arról van szó, hogy hagyj ott csapot, papot, de egy kis időt szánj arra, hogy megnyugszol és kitisztítod a fejed. Igyál meg kényelmesen egy kávét, sétálj egy rövidet vagy akár csak bámuld a falat 15 percen át! Tisztítsd ki a fejed, utána máris újult erővel tudod folytatni a dolgod!

Ha pedig a stresszes időszak csak nem akar lecsillapodni, próbálj ki természetes nyugtató megoldásokat korábbi cikkünkből:

Vény nélkül kapható stressz elleni gyógyszerek, amik hatnak is