Üdvözlünk a mamahotelben! Meddig maradsz?

A mamahotel jelensége jól ismert
A mamahotel jelensége jól ismert

A mamahotel lakói azok a munkaképes fiatalok, akik felnőtt koruk ellenére még mindig a szülői ház nyújtotta előnyöket élvezik. A szociológusok és pszichológusok különböző nevet adtak a jelenségnek: Pán Péter szindróma, Bumeráng generáció, Zsebpénzemberek, Késő serdülőkor. 

Elsősorban a jelenlegi 20-30-as generációra jellemző tünetről van szó, amely nem csak magyar sajátosság, szinte minden nyelvben megtalálható egy-egy kreatív elnevezés ezekre a fiatalokra. Az olaszok a ‘bamboccioni’ kifejezést használják, amely nagy gyereket jelent. A németek a ‘Nesthocker’ (kismadár, amely sokáig marad a szülői fészekben), az angolok a ‘KIPPERS’ (gyerekek, akik felélik a szüleik nyugdíjmegtakarítását) szót használják. Az Egyesült Államokban annyira elterjedt a probléma, hogy még politikai programot is kidolgoztak annak érdekében, hogy csökkentsék a fokozódását.

A mamahotel jelenség okai

Jelenleg a magyarországi fiatal felnőttek (19-25 év) 75 százaléka egy fedél alatt él a szüleivel. A helyzet Budapesten a legjobb, a fővárosi fiatalok háromnegyede él önálló háztartásban a fenti korcsoportban. A vidéki városokban 29 százalékukról mondható el ugyanez. Ezek az adatok jól mutatják, hogy hazánkban is sokakat érint ez a probléma és valószínűsíthető, hogy ez a szám csak növekedni fog az évek előrehaladásával.

A probléma ugyan közös, de az okok nagyon is különbözőek lehetnek. Vannak olyan fiatalok, akiknek valóban nincs lehetőségük elköltözni gazdasági vagy egészségügyi, esetleg családi okok miatt. Vannak olyanok is, akik megpróbálják, de nem járnak sikerrel, esetleg egy átmeneti élethelyzetben kénytelenek visszaköltözni a szülői házba. De akadnak olyanok is, akik nem tesznek sokat annak érdekében, hogy saját háztartást alapítsanak, de ezt soha nem vallanák be maguknak sem.

Külső tényezők

Az elmúlt tíz évben nagyot változott a világ gazdasági stabilitása, és ez a krízis összetett következményekkel járt. A jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között az elhelyezkedés és a munkahelyek megtartása is nehezebb. De ha van is munkahelye a fiataloknak vagy a szülőknek, a fizetések jó része a családok többségénél hiteltörlesztésre megy el. Ebben a helyzetben az önállósodás sokszor óriási nehézségekbe ütközik.

Fontos jelenség még, hogy a diploma és a nyelvvizsga a munkahelyek nagy részénél  alapkövetelmény, ezért a tanulással töltött évek száma folyamatosan nő. Emiatt az első állandó munkahelyüket is később találják meg a fiatalok. A munkahelyi sikerhajszolással járó stressz is ránehezedik a mai huszonévesekre. Ez elől a frusztráció elől is sokan az otthon biztonságos környezetébe menekülnek vissza, a stresszt ilyen módon csökkentve az életükben.

Pszichológiai okok

A 80-90-es években született generáció tagjai már olyan időszakban nőttek fel, amikor a válás szinte természetessé vált. A családi minták átalakulásával fontos, tradicionális szerepek változtak meg, vagy éppen teljesen hiányoztak. Ez befolyásolja a gyerekek személyiségét, és hatással van a jövőbeli párkapcsolataikra is. Ha az anyának vagy apának nem sikerül új társat találnia, előfordul, hogy a gyerekekre telepszik rá, így csökkentve annak a lehetőségét, hogy ő maga egyedül maradjon. A függés ilyen típusú kialakítása nem feltétlenül tudatos a szülők részéről, mégis lerombolhatják a gyermekük kompetencia-élményét és önbizalmát. Meggátolva ezzel őt az önálló élet kialakításában. Természetesen a gyerekekre is jellemző lehet, hogy képtelenek leválni a szüleikről, túlzott kényelemből vagy lustaságból.

Nem érzik felkészültnek magukat arra, hogy felelősséget vállaljanak a saját döntéseikért, a saját életükért. Így a válogatásra, halogatásra szánt idő miatt sokkal később alapítanak családot, mint az előző generáció tagjai.

Az Anyám nyakán című film a mamahotel jelenségéről szól

Hogyan segítsük gyermekünket az elszakadásban?

  • Támogassuk, de ne adjunk meg neki mindent, amire szüksége van.
  • Legyünk ott számára a kudarcoknál, de ne oldjuk meg azokat helyette.
  • Már tinédzser korában kezdjük átadni a felnőtté váláshoz szükséges tudást és gyakorlati tippeket, ne várjuk el tőle, hogy 18. születésnapja beköszöntével minden ismeret egyszerre váljon a sajátjává.
  • Ne ébresszünk bűntudatot a gyerekben azzal, hogy szerintünk nem itt kéne tartania az életben, mint ahol tart. Egy önbizalommal teli ember sokkal könnyebben néz szembe az élet nehézségeivel, vállal felelősséget. Rendkívül fontos ennek kiépítése már gyerekkorban, és folyamatos táplálása a későbbiekben.
  • Esetleges álláskeresését jól átgondoltan segítsük, erről itt írtunk.
  • A gyerek leginkább a szülői mintákat követi, így a példamutatás mindig az első és leghatékonyabb segítség. Olyan szülőknek, akik sikeresebben megoldják problémáikat, és nem kerülik a felelősséget, nagyobb valószínűséggel lesznek önálló gyerekeik.

Manga-Zoltán Zsófia