Tudtad? A víz gyógyítja a migrént és a vesekövet

A megfelelő folyadékfogyasztás fontos
A megfelelő folyadékfogyasztás fontos

Testünk körülbelül hatvan százalékát víz alkotja. Súlyunktól függően napi két-három liter folyadékra van szükség egészségünk megőrzése érdekében. Ugyan kevés tudományos forrás igazolja az előírt mennyiség pontosságát, de bizonyítékként bemutatunk pár előnyt. Mi történhet, ha odafigyelsz a napi két-három literre? 

Fittebb leszel

Fittségünk bánhatja, ha nem hidratálunk megfelelő mennyiségben. Különösen fontos a folyadékfogyasztás sportolás vagy nagy hőség esetén. Az izzadás miatt testünk folyadékot veszít. A víz hiánya fáradtsághoz, motivációvesztéshez és kimerüléshez vezethet. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel csökkentheti az oxidatív stresszt, melynek köszönhetően a prooxidánsok és antioxidánsok aránya nem borul föl szervezetünkben. Ne feledd, izmaid nyolcvan százaléka víz, ha sport közben csak izzadsz, de nem pótolod a folyadékot, kevésbé leszel eredményes.

Serkennek az agyi funkciók

Az agyunkat óriási mértékben érinti a folyadékfogyasztás. Vizsgálatok kimutatták, hogy még a legenyhébb dehidratáció is befolyásolja az agyműködést. Egy fiatal nőket vizsgáló kísérletben rájöttek, hogy a testmozgás okozta 1,36 százalékos folyadékvesztés után a hölgyeknél nagy eséllyel jelentkezett fejfájás és koncentrációzavar.

Megszűnhetnek a migrénes panaszok

A dehidratáció kiváltó oka lehet a gyakori fejfájásnak, vagy akár a migrénnek. Számos kutatás támasztotta alá, hogy sok fejfájós ember panasza enyhült, amint elkezdtek odafigyelni a megfelelő hidratálásra. Ugyan nem segít minden fejfájás típuson a folyadékfogyasztás, de egy próbát mindenképpen megér.

Segíthet a vesekő kezelésében

A vesekövesség a vizeletkiválasztó rendszer egyik leggyakoribb betegsége, melynek során kicsapódnak és kővé formálódnak a vizeletben található kristályok. A bő folyadékfogyasztás növeli a vizelet mennyiségét, mely hígítja az ásványokat, így azoknak kevesebb esélyük van a kikristályosodásra.

Hatékonyabbá válhat a fogyás

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás segítheti a súlycsökkentést. Ha sok vizet iszunk, jóllakottabbnak érezhetjük magunkat és anyagcserénk is gyorsulhat. Egy kísérlet megmutatta, hogy fél liter folyadékbevitel után 24-30 százalékkal gyorsul az anyagcserénk másfél óra alatt.

Akkor lehetsz a leghatékonyabb, ha étkezések előtt fél órával fogyasztasz sok folyadékot, így teltség érzetednek köszönhetően kevesebb kalóriát viszel majd be.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>