Az áfonya nem csak édes és finom, de rendkívül egészséges is. Szerencsére épp szezon van, így mi is élvezhetjük a fogyasztásából származó előnyöket. Íme, hét ok, amiért az áfonya igazi superfood!
1. Kevés kalória, rengeteg tápanyag
Egy pohár (150 gramm) áfonya csupán 84 kalória. Ugyanakkor kiadja a napi C-vitamin szükséglet 24, a K-vitamin 36 és a mangán 25 százalékát. Emellett pedig számos egyéb vitamint és antioxidánst is tartalmaz.
2. Az antioxidánsok császára
A gyakran fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül az áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Ennek köszönhetően harcol a szabad gyökök ellen, lassítja az öregedést és megelőzi a rák kialakulását. Valamint megakadályozza a lipoproteinek, azaz a káros koleszterinek oxidációját. Ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
3. Vérnyomáscsökkentő
A magas vérnyomás a szívroham és a sztrók első számú kiváltó tényezője. Az áfonya azonban bizonyítottan gyógyír a problémára. Rendszeres fogyasztása akár 4-6 százalékkal is csökkentheti a magas vérnyomást.
4. Agyserkentő és memória javító
Egy tizenhat éven át tartó kutatás bebizonyította, hogy az áfonya jelentős hatással bír az emlékezőképességre. Idős emberek memóriáját vizsgálták, akik már tizenkét hét után javulást mutattak. Az áfonya tehát rendkívüli mértékben serkenti az agyműködést.
5. Megelőzi a cukorbetegséget
Az áfonya jelentősen kevesebb cukrot tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs. Ugyanakkor a benne található antociánok kedvező hatással vannak az inzulinérzékenység csökkentésére és a cukor lebontására. Ennek köszönhetően megelőzi a kettes szintű cukorbetegség kialakulását, ami manapság az egyik leggyakoribb betegség.
6. Gyógyítja a húgyúti fertőzéseket
Csakúgy, mint a vörös áfonya, a kék áfonya is hatásos megoldás a húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében. A benne található bioaktív vegyületek meggátolják az e.Coli baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán.
7. Megoldás az izomlázra
Egy kiadós edzés után gyakran szenvedünk izomláztól, izomfájdalomtól. Ennek oka, hogy kisebb gyulladások alakulnak ki, és oxidatív stressz éri az izomszöveteket. Az áfonya képes molekuláris szinten hatni, ezáltal csökkenteni az izomfájdalmat.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>