Tudtad, hogy a méhek orvossága, a propolisz herpesz ellen is hatásos?

A propolisz egy csodaszer
A propolisz egy csodaszer

Tudtad, hogy a méhek nem csak mézet készítenek? A környező fák gyantájából egy zöldes-barna ragasztóanyagot is előállítanak, mely a kaptár megóvására szolgál. Ez a méhszurok, más néven propolisz.

Évezredek óta ismert gyógyító hatásáról, az egyiptomiak múmiákat balzsamoztak, míg az ókori görögök keléseket gyógyítottak vele. Most megmutatjuk, mi mindenre jó még a propolisz, és miért érdemes otthon is tartani egy üvegcsével!

A propolisz összetevői

A propolisz háromszáz különböző vegyületből áll össze. Legnagyobb mennyiségben azonban a polifenolok egy fajtája, a flavonoidok alkotják. Ezek az antioxidánsok találhatóak meg a zöld teában, a vörösborban és számos gyümölcsben és zöldségben is.

Ugyanakkor az összetevői tájegységtől függően eltérőek lehetnek. A méhek ugyanis abból készítik el, amit találnak. Ebből adódóan a brazíliai propolisz sokban különbözhet az itthon fellelhető méhszuroktól. Így a kutatóknak nagy fejtörést okoz általános következtetéseket levonni a propolisz egészségre gyakorolt, jótékony hatásairól. Az azonban biztos, hogy a propolisz antibakteriális, vírus és gombaölő, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Segíti a sebek gyógyulását

A propolisz fontos összetevője a pinocembrin nevezetű gombaölő anyag. Ennek és a méhszurok gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a sebek gyorsabban gyógyulnak. Új, egészséges sejtek keletkeznek, melyek az égési sérülések regenerálódását is segítik.

Elűzi a herpeszt

Vizsgálatok bebizonyították, hogy a propolisz tartalmú krémek napi háromszor való alkalmazása csökkenti a herpesz gyógyulási idejét. Emellett nem csak az ajak és a nemi herpesz tüneteit enyhíti, de a szervezetünkben fellelhető herpesz vírus mennyiségét is redukálja. Ennek köszönhetően a kellemetlen duzzanatok is ritkábban bukkannak elő.

Küzd a rák ellen

Egy kutatás szerint a propolisz a rák gyógyításában is segítségünkre lehet, mivel csökkenti a rákos sejtek kialakulását, és megakadályozza a már meglévők osztódását. A kínai propoliszt különösen hatékonynak találták a mellrák kezelésében, mint kiegészítő terápiát.

Mire figyeljünk?

Akik allergiásak a mézre vagy a méhcsípésre, azok valószínűleg a propoliszra is. Mindenesetre első használat előtt érdemes az alkarunkra csepegtetni belőle, hogy kiderítsük, hogyan reagál szervezetünk. Amennyiben kipirosodást észlelünk, a propolisz használata nem javasolt.

Valamint ne felejtsük el, hogy bár a propolisz rendkívül hatékony orvosság, nem váltja ki az orvosnál tett látogatást! Amennyiben komolyabb tüneteink vannak, a kezelésről kérjük ki szakértő véleményét!

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Ha szeretnéd megerősíteni a testedet, ezekkel a tavaszi zöldségekkel kezdd!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>