Tudományosan bizonyított: egy lánytestvér jobb emberré tesz

Egy lánytestvér sok nehézségen átsegít
Egy lánytestvér sok nehézségen átsegít

Mindenkiben, aki lánytestvér mellett nőtt föl, van valami közös. Mind tudjuk, milyen érzés az, amikor valaki egyik pillanatban a legádázabb ellenségünk, a következőben pedig a legjobb barátnőnk a világon.

Egy lánytestvér jelenléte segíti a kommunikációs képességeink fejlődését, valamint kompromisszumkészségre tanít. De mi áll e mögött a tudomány szerint?

A lánytestvér a mentális egészség garanciája

Tanulmányokban bizonyították, hogy a nővérek növelik a kisebb testvéreik önbizalmát, illetve segítik mentális egészségük megőrzését. Egy nővér ugyanis mindig ott van a bajban. Megvéd, amikor egyedül érzed magad, amikor bánatos a hangulatod, vagy amikor bűntudat gyötör. Vigyáz rád, ha félsz valamitől. Felnőttként pedig biztosítja a család összetartását, a szülők elvesztése után is.

Egy lánytestvér jelenléte a pozitív társadalmi viselkedésmintákat erősíti meg testvéreiben. Az általa tanúsított nagylelkűség és önzetlenség segít, hogy testvérei is kedvesebb, odaadóbb felnőtté váljanak. Ezek pedig mind olyan erények, amelyeket egykönnyen még a szerető szülői kapcsolatból sem sajátíthatnak el a gyerekek.

A személyközi kommunikáció professzora

ad

Egy idősebb lánytestvér rengeteget taníthat a nézeteltérések kezeléséről, az empátiáról és a gondoskodásról. Ezeket a tulajdonságokat általában a fiatalabb lánytestvér bizonytalansága, védtelensége váltja ki az idősebbekből.

Mindemellett a testvérek közötti viták rutint adnak a konfliktushelyzetek helyes kezeléséhez. A verekedéseket idővel felváltják az érvelések és a kompromisszumkészség.

A kutatások azt is megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek van lánytestvére, jobban kommunikálnak a nőkkel, mint azok, akiknek nincs. Az ellentétes nemű testvérek szorosabb kapcsolatot építenek ki a tinédzser évek alatt. Így segítenek egymásnak – és önmaguknak – megérteni a másik nem gondolkodását.

A lánytestvér önállóságra és törekvésre buzdít

Kutatók összefüggést véltek felfedezni a családi háttér és a céltudatosság között. Egy felmérés szerint azok a férfiak, akik lánytestvér mellett nőttek fel, határozottabbak és önállóbbak, mint akiknek csak fiútestvéreik vannak. A lányok jelenléte a családban bátorítja a független, ambiciózus természet kialakulását.

Miért csak a lánytestvér képes minderre?

A nők segítenek megnyitni a kommunikációs csatornákat, ami őszintébb és kifejezőbb beszélgetésekhez vezet. Az érzelmek megfelelő kifejezése pedig elengedhetetlen a mentális egészség megőrzéséhez. Családon belül mindezt legegyszerűbben egy lánytestvér jelenléte biztosítja.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

A testvérem akár az ellenségem is lehet?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>