Tudod, mi vár az unokáidra? Marsra szállás és a bolygó benépesítése!

A Marsra szállás a jövő nagy kihívása
A Marsra szállás a jövő nagy kihívása

Sokat tanakodunk azon, vajon milyen lesz az élet utánunk. Hol és hogyan fognak élni unokáink, dédunokáink. A Föld kiszipolyozásával és a Marsra szállás közeledtével ezek az elképzelések egyre inkább futurisztikusnak, a megszokottól teljesen eltérőnek tűnnek. A következő generációk ugyanis tanúi lehetnek majd a Marsra szállás csodájának, egy új bolygó benépesítésének. De hogyan is fog mindez kinézni?

Néhány éve még a mobiltelefon és a video-chat is sci-fi filmekből vett fikciónak tűnt. Ma pedig mindennapi életünk része. Nincs ez másképp a Marsra szállás gondolatával sem. Nekünk még elképzelhetetlen, ükunokánk pedig már a vörös bolygón járja ki az egyetemet. A Mars ugyanis a Földhöz leginkább hasonlító bolygó a naprendszerünkben.  Megtalálhatóak rajta az élet építőkockái, amik lehetővé teszik a lakhatását. Azonban a körülmények így is meglehetősen extrémek. Nézzük, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük ükunokáinknak, a Marsra szállás és benépesítés során!

Leszállás és elrugaszkodás

A bolygó felszíne tele van hegyekkel, sziklákkal és kráterekkel. Így a Marsra szállás első kihívása, hogy a NASA emberei megtalálják a megfelelő leszállópályát. Ami pedig egyben a kilövésre is alkalmas, hiszen első körben nem küldenének embereket csak oda-útra szóló jeggyel.

Szűkös szkafander

A Marsra szállás után kizárt dolog, hogy büszkén levegyük a szkafander sisakját, és mélyet szippantsunk a levegőbe. A légkör ugyanis széndioxiddal van tele, a hőmérséklet pedig mindig jóval nulla fok alatt jár. Arról nem is beszélve, hogy egyik napról a másikra 170 fok is lehet a hőmérsékletbeli különbség. Tehát az egyetlen, amit tehetünk, hogy a szkafander védő ölelésére bízzuk magunkat – éjjel és nappal.

Homokviharok

A Marson nagyjából 26 havonta érkezik el a nyár, ami egyben a homokviharok szezonja is. Ilyenkor a finom homok megragad az atmoszférában és hajnali sötétségbe borítja a nappalokat, akár hónapokon át.

Az infrastruktúra kiépítése

A Marsra szállás első űrhajósai igazi úttörők, egy lakatlan vidék első megművelői. Ahogyan az a Földön is történt, a benépesítésre szánt területet be kell ültetniük, hogy biztosítsák az élelem-utánpótlást. A kutatók szerint a bab, a spárga és a burgonya sikeresen termeszthető a Marson. Mindemellett a telepeseknek a szállások felállításáról is gondoskodniuk kell majd. Ezt 3D nyomtatók segítségével tervezik, amik a homokot használják fel építőanyagként.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Amelia Earhart eltűnését ismerjük, de mit tudunk az életéről?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>