Tudod, mennyi mindenre alkalmazható az aromaterápia?

Az aromaterápia számtalan lehetőséget rejt
Az aromaterápia számtalan lehetőséget rejt

Az aromaterápia már ismert fogalom, azonban legtöbben leragadnak a különféle illóolajok párologtatásánál, aromaterápiás gyertyák és mécsesek használatánál, holott sokkal színesebb a paletta. Masszázs, inhalálás, esszenciális illóolajok fogyasztása, speciális keverékek készítése különböző hatások elérése érdekében, ez mind aromaterápia. Nézzük, hányféle módon alkalmazhatod! 

Az aromaterápia fogalma

Az aromaterápia olyan természetes közérzetjavító módszer, mely éteri illóolajok (esszenciális illóolajok) párologtatásával, azok szervezetbe juttatásával segíti elő a test, a szellem és a lélek egészséges egyensúlyának megtartását vagy visszanyerését.

Az illóolajokról

Az illóolajok közül a természetes eljárásokkal kivont típusokat érdemes választanod, a vegyszeres eljárással készülteknél vegyszermaradványok veszélye fenyeget, így azok maximum enyhe párologtatásra alkalmasak. Természetes eljárásnak számít a hidegen sajtolás, melyet főleg magvak esetében alkalmaznak, vagy a vízgőz desztilláció, amivel főképpen virágos és zöld részek illóolajtartalmát nyerik ki.

Az esszenciális illóolajok jótékony hatásának szinte végeláthatatlanul hosszú a listája. Ugyanakkor rosszul alkalmazva, vagy túladagolva őket, rendkívül károsak lehetnek. A párologtatásra szánt illóolajokat semmiképp ne alkalmazd szájon át! Az illóolajok fogyasztása kockázatos, nagy körültekintést igényel, ne kísérletezz különlegesebb növények olajának elfogyasztásával!

Illóolaj minden növényből kinyerhető, de nem minden növény olaját érdemes kitermelni. Minden vidéken főleg a nyugtató, a frissítő és gyógyító jellegű olajokat állítják elő az ott honos növényekből. De ezek csupán a jéghegy csúcsát képezik, mert a légfertőtlenítéstől a gyulladáscsökkentésen át a szellemi tonizálásig szinte mindenre van „fűben-fában orvosság”. Sőt, egy célra többféle is. Egyes olajok közötti különbség a színátmenethez hasonlatos. Kicsit eltér, kicsi mást mozdít elő, de még mindig ugyanaz a lényeg. Az egy hatás köré csoportosuló illóolajok egymás hatását erősítik vagy épp kiegészítik, ezért bátran keverhetők.

Aromaterápia mint gyógymód?

Sokan hisznek az aromaterápia gyógyító erejében, azonban orvosilag csupán az bizonyított, hogy kiegészítő terápiaként, főleg közérzetjavítás céljából van haszna. Egyes illóolajok jótékony hatást gyakorolnak szöveteinkre, így a szépségápolásban, sérülések fertőtlenítésében, gyógyulásuk felgyorsításában, valamint a bőr, a haj és a köröm egészségének fenntartásában jelentős szerepet kapnak. Ugyanakkor betegségek megelőzéséhez önmagukban kevesek. A betegségek gyógyítása kizárólag aromaterápia segítségével a betegség súlyosságának függvényében lehet hatásos vagy teljességgel hasztalan is. Gondoljunk csak a megfázásra és a tüdőgyulladásra! Míg a megfázás legyőzése teákkal, gyümölcsök fogyasztásával, nagy mennyiségű folyadékbevitellel és fertőtlenítő, gyulladásgátló, valamint nyákoldó hatású illóolajok párologtatásával és bőrbe masszírozásával megoldható, a tüdőgyulladás orvosi kezelés nélkül akár halálos is lehet.

Milyen aromaterápiás megoldásokat alkalmazhatok?

Mint fentebb említettük, az aromaterápia nem gyógymód, de hatékony kiegészítés betegségek megelőzésére vagy a gyógyulás támogatására. Mindezek mellett, ha alapvetően egészséges életmódot folytatsz, az aromaterápia segít minden téren egyensúlyban tartani magadat. Alkalmazd bátran, de körültekintően, íme a lehetőségek:

Párologtatás: illatosítás mellett lelki, pszichés és szellemi frissítő hatás érhető el, ezen kívül egyes olajok a légtér fertőtlenítésére is alkalmasak.

Inhaláció: a párologtatás erőteljes, tömény módja, melynek során a légutak megtisztítása, gyulladáscsökkentés és nyákoldás a cél. Nagyon óvatosan alkalmazandó! Bizonyos illóolajokkal bódult állapot hozható létre, de az ilyen irányú kísérletezéseket inkább kerüld!

Fürdő: az aromaterápiás fürdő részben párologtatásra, részben a bőr és illóolaj találkozására épül. Stresszoldó, nyugtató céllal szokás alkalmazni, azonban a használt illóolaj függvényében külsőleges fertőtlenítésre is alkalmas.

Aromaterápiás masszázs: az illóolajokat bőrbe juttatva neurológiai stimulánsként hasznosíthatjuk. A masszázs önmagában alkalmas izomlazításra, a test stresszes állapotának megszüntetésére. Illóolajokkal ötvözve a hatás mélyebb, maradandóbb, ráadásul a párologtatásnál felsorolt előnyökkel társul.

Bedörzsölés: az illóolaj típusától függően köhögés csillapítására, nyákoldásra (mellkas, hát) és helyi fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre, gyulladáscsökkentésre és vérbőség okozására alkalmas módszer.

Borogatás: az aromaterápia alkalmas bőrelváltozások, sérülések enyhítésére is, melyekre borogatásként alkalmazható. Az illóolajok mellett ilyen célra kitűnőek a virágvizek, melyek a növények vízben oldódó hatóanyagait tartalmazzák. A virágvíz alacsonyabb hatásfokú, mint az illóolaj, ám ilyen formán kevésbé terheli meg a bőrt.

Ma már rengeteg aromaterápiás termék kapható. 100 százalékos illóolajok, virágvizek, aromaterápiás gyertyák, tusfürdők és szappanok, de ide sorolandók a füstölők is. Csodát ne várj tőlük, de némi segítséget mindenképp nyújthatnak, ha mást nem, a hangulatodat biztosan jobbá tehetik!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>