Tudd le filléres természetes tisztítószerekkel a nagytakarítást

Természetes tisztítószerek a tavaszi nagytakarításhoz

Sajnos vagy nem sajnos, de eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. A napsütéses időjárás talán egy kis motivációval szolgál, de mi is adunk egy lökettel: megmutatjuk, milyen természetes tisztítószerek lapulnak a spájzban, amikkel olcsón és hatékonyan takaríthatod ki az otthonod!

Mik a legjobb természetes tisztítószerek?

Temérdek lehetőséged van, de a legismertebb univerzális alapanyagok az ecet, a citromsav és a szódabikarbóna. Ezzel a három összetevővel pedig a komplett tavaszi nagytakarítást letudhatod és még a pénztárcád is jól jár. Nézzük, hogy működnek:

Az ecet természetes fertőtlenítő, gombaölő és vízkőoldó hatású

Egyszerűen készíthetsz belőle házi tisztítószert, csak keverd össze kevés vízzel és töltsd szórófejes üvegbe. Csak néhány példa a sok közül, hogy mi mindenre használhatod:

Fertőtlenítő hatása jó szolgálatot tesz a konyhában:

  • Pakolj ki a hűtőszekrényből, és töröld át vele a polcokat!
  • Használd általános felülettisztítóként, töröld át vele a konyhapultot, a szekrények fiókjait.
  • Vízkőtlenítheted vele a vízforralót, ehhez önts egy kevés ecettel elkevert vizet és forrald fel, majd néhányszor végezd el a folyamatot tiszta vízzel is. A mosdót is fújd be alaposan, az erősen vízköves területekre pedig tegyél ecetes vízbe áztatott törlőkendőt.

Utóbbi praktikát a fürdőszobában is bevetheted: ecetes vízbe mártott törlőkendővel a csaptelepet és a zuhanyfejet is betekerheted. Hagyd állni legalább egy fél óra – órát, majd alaposan öblítsd le.

A citromsavat is használhatod vízkőoldásra, bár az ecetnél gyengédebb, attól még szintén hatékony. Zsíroldóként viszont elsőrangú!

  • Fogj egy fél citromot, kicsit facsard ki a levét egy kis tálkában, majd helyezd bele a citromot is, és tedd a mikróba egy percre. Miután lejárt, hagyd benn még pár percig, majd törlőkendővel töröld ki az egészet
  • A lerakódott szennyeződésekhez, például a tűzhelyen vagy vágódeszkán, mártsd a citromot kevés sóba és már súrolhatsz is vele. A tűzhelyen sokkal gyorsabban végzel, ha előbb kicsit felmelegíted a főzőlapot.

A szódabikarbóna is igazi univerzális tisztítószer, a legjobb pedig szagtalanító hatása:

  • Tegyél egy kis tálkával a hűtőszekrénybe, így megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól
  • Porszívózás után szórd be vele a szőnyeget, hagyd hatni 1-2 órát, majd porszívózd át újra alaposan
  • Néhány kanállal tegyél a WC-be, a kefével alaposan súrold át, majd öblítsd le

További tippekért olvasd el korábbi cikkünket is:

Takarítási tippek azoknak, akik háztartási lustasággal küzdenek