Tudatosan fejleszthető a stressz kezelése? Igen, ez a reziliencia!

A stressz kezelése egy képesség, amit fejleszthetsz

Nem tudod elkerülni a stresszes szituációkat. De rajtad múlik, hogy hogyan reagálsz ezekre a helyzetekre! A stressz kezelése szerencsére tanulható és fejleszthető, ebben lesz segítségedre a reziliencia fogalma és jelentősége.

Mi tehát a reziliencia?

Alapvetően a reziliencia rugalmas ellenálló képességet jelent, pszichológiai értelemben úgy használjuk, mint egyfajta lelki immunrendszer fogalmát. A reziliencia készséged azt mutatja, hogy milyen rugalmasan tudsz megküzdeni adott szituációkkal.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezt fejlesztve soha többet nem leszel stresszes vagy nem fogsz aggódni dolgokon. A reziliens emberek is érzik a kellemetlen gyomorgörcsöt egy stresszes helyzetben vagy éppen sírnak, aggódnak és idegeskednek, ha rossz történik velük. De az biztos, hogy könnyebben fogod kezelni a téged érő stresszhelyzeteket. Könnyebben fogod venni az akadályokat és mindig újra talpra tudsz állni. A reziliencia tehát nem arra jó, hogy kiiktasd az életedből a stresszt, sokkal inkább a stressz kezelése terén lesz segítségedre.

Hogyan lehetsz hatékonyabb a stressz kezelése terén?

Töltődj fel! Ahhoz, hogy meg tudj küzdeni a mindennapi stresszel, energiára lesz szükséged. Tested számára ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő alvás és az egészséges táplálkozás. De ugyanúgy gondolunk itt arra is, hogy lelkileg feltöltődj. Hagyj időt mindig magadra és rendszeresen keress olyan programokat, amiktől jobban érzed magad. Menj a természetbe, legyél a szeretteiddel – és használd fel mindezt a szépet ahhoz, hogy feltöltsd lelked energiával.

Válts szemléletmódot! Legyél nyitottabb, keresd a szépet a nehéz helyzetekben is. Elemezd ki magadban utólag a stresszes helyzeteket és gondold át ezúttal nyugodtan, hogy legközelebb hogyan reagálnál rájuk. Igyekezz tudatosan feszegetni a komfortzónád, hogy fejleszteni tudd alkalmazkodó képességed.

Építsd magad! Minél inkább jóban vagy magaddal, annál könnyebben haladsz az áhított reziliencia felé. Az önismeret, önmagad elfogadása, saját értékeid felfedezése segítenek, hogy stabilabb személyiséget alakíts ki. Ez pedig nagyon fontos lesz a stressz kezelése terén.

Legyél tudatosabb! Stresszes szituációkban legtöbben idegből reagálunk. Nem tehetünk róla, ilyenek vagyunk. Ez is fejleszthető azonban. Amikor lehetőséged van rá, vegyél egy nagy levegőt, nyugodj meg és próbáld higgadt fejjel átgondolni, mi is történik. Igyekezz optimistán (de azért reálisan) látni a helyzetet, keresd a lehető legjobb megoldásokat. Rengeteg módszer van rá, ami ilyenkor segítségedre lehet a meditációtól az egyszerű légzőgyakorlatokig. Ismerkedj meg ezekkel, hálás leszel magadnak.

Miért van erre szükséged?

Több cikkünkben is foglalkoztunk már vele, miért kell tenned a stressz ellen. Igaz, hogy a stressz már az élet szinte természetes velejárója lett, de nem mindegy, hogy mekkora mennyiségben és milyen rendszerességgel ömlenek a nyakadba a stresszes helyzetek. A túlzott stressz hatása ugyanis akár komoly egészségügyi problémákban is jelentkezhet idővel.

Ha szeretnél többet tudni a reziliencia fejlesztéséről és a stressz kezeléséről, olvasd el Paul Ch. Donders könyvét a témában.

A cikk forrásául a Jog és Pszichológia reziliencia témájú előadása szolgált.