Tudatos jelenlét a mindennapokban – Állj meg egy kicsit!

Tudatos jelenlét a mindennapokban

Gyakran érzed magad túlhajszoltnak, stresszesnek, mintha nem lenne elég óra egy napban? Nem vagy egyedül! Ez persze nem jelenti, hogy ne tehetnél ellene. Ha a körülötted lévő világ túl gyors, ideje, hogy lelassítsd kicsit. Sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak fogod magad érezni, ha megismerkedsz a tudatos jelenlét erejével. Megmutatjuk, hogyan csempészheted be a mindennapjaidba!

Lassítsd le a világod!

A csapból is a “mai rohanó világunk” kifejezés folyik, és persze nem is hiába. Állandóan megyünk, mindig valami dolgunk van. Emlékszel mikor csináltál utoljára semmit? Mikor üldögéltél a gondolataidban elmerülve vagy meredtél a semmibe?

Éppen ez a rohanás az, ami a rengeteg stresszhelyzetet szüli. Mi pedig annyira megszoktuk, hogy nem is tudunk már SEMMIT csinálni: amint lenne néhány szabad percünk csak lenni, máris találunk valamit, amivel kitölthetjük. Ezt olyan apróságokon is megfigyelheted, mintha hazaérve rögtön bekapcsolod a tv-t vagy a rádiót.

Ennek a rohanásnak a mellékterméke a “robotpilóta üzemmód” is. Te is biztosan jártál már úgy, hogy mire észbe kaptál, a végére is értél valamilyen rutin feladatnak. Vagy Te is biztosan hallottad már magadban az értetlen felkiáltásod: “jé, ezt meg mikor csináltam meg?” Ebben is segít a tudatos jelenlét, hogy jobban odafigyelj önmagadra, a világodra, mindarra, amit teszel.

Így csempészd be a tudatos jelenlétet mindennapjaidba!

Nem kell semmi óriásira gondolnod, a mindfulness gyakorlatok legtöbbje hihetetlenül egyszerűnek tűnik. Az más kérdés, hogy eleinte furcsának érezheted őket – akár nehéznek is -, hiszen nem vagy hozzászokva. Kezdd ezért kicsiben!

Tűzz ki magadnak egy célt a nap elején! Még az ágyban felülve vagy akár már reggeli kávéd kortyolva kivételesen ne a híreket olvasd, hanem gondold át a napod. Sorakoztasd fel fejben, hogy milyen teendők várnak rád és miket szeretnél elérni.

Próbáld ki milyen CSAK enni! Te is mindig csinálsz valamit ebéd közben? TV-t nézel, rádiót hallgatsz, internetezel, stb. Egyszer próbáld ki, hogy valóban csak az ételre és magadra figyelsz. Figyeld meg az étel ízét, a textúráját.

Keress egy cselekvést, ami közben megfigyelheted a körülötted lévő világot! Lehet az akármi: kertészkedj, sétálj, kocogj, bármi, ami a szabadban zajlik. És miközben végzed, fókuszálj a körülötted lévő világra. Figyeld meg milyen gyönyörű színei vannak a kora nyári természetnek, koncentrálj arra, milyen érzés, ahogy a bőrödön érzed a Nap melegét.

Legyél magaddal türelmes!

A tudatos jelenlét lényegében bármilyen megszokott cselekvésed közben gyakorolható a fogmosástól kezdve a számlafizetésig. Elsajátításához azonban idő kell, hiszen mondhatni át kell programoznod az agyad. Ne add fel, ha az első néhány alkalommal nem sikerül igazán fókuszálnod, de akkor sem, ha eleinte butaságnak érzed.

A nyugodt, éber tudatállapot megannyi tudományosan is bizonyított pozitív változást hoz az életedbe: könnyebben birkózol meg a stresszel, javul a teljesítményed, kiegyensúlyozottabbá válsz általa.

A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

Források: Mindset Pszichológia, Very Well Mind, Headspace

Kiemelt kép forrása: Templates photo created by freepik – www.freepik.com