Tíz módszer, amellyel csökkentheted a csontritkulás kialakulását

A csontritkulás megelőzhető
A csontritkulás megelőzhető

A csontritkulás a nőket és férfiakat egyaránt érintő betegség, de a nőknél mégis gyakrabban fordul elő, különösen a menopauza után. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel lehet segíteni a megelőzését, illetve csökkenteni a káros hatásait.

1. Érdemes minél korábban elkezdeni a megelőzést

Mint tudjuk, sokkal jobb megelőzni a bajt, mint csökkenteni a már bekövetkezett károkat. Ha van esélyed a csontritkulásra, akkor jobb, ha idejében elkezdesz tenni ellene.  Ha például anyukádnak is volt csontritkulása, akkor neked is jobb felkészülni erre, illetve a lányodnak is érdemes erre figyelnie.

2. A sportolás komoly segítség a csontritkulás ellen

A sportolás kulcsfontosságú a csontritkulás megelőzése szempontjából. A mozgás teljes hiánya ugyanis rendkívüli módon elősegíti a csontsűrűség romlását. Az ideális az lenne, ha naponta minimum félórát töltenénk testedzéssel, de heti 2-3 erősítő edzés is javulást eredményezhet, amelynek a pozitív hatásai máshol is érvényesülnek.

Miért tesz jót a súlyzós edzés az egészségednek?

3. Csökkentsd a só mennyiségét!

Úgy tűnik, fennáll a kapcsolat a nátrium magas bevitele és a csontsűrűség romlása között, amely különösen érvényes a magas vérnyomásban szenvedőkre. A só általánosságban növeli a vizeletben és a verejtékben kiválasztódott kalcium mennyiségét, amely a kalciumhiányos szervezet esetében még jobban megnöveli a csontritkulás esélyét. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a magas vérnyomással rendelkező emberek még több kalciumot veszítenek a vizeletükből, így növelve a csontritkulás esélyét.

4. Hagyj fel a kóla fogyasztásával!

Korábban már írtunk arról, hogy még a diétás kóla is milyen káros hatással bír az egészségre, és egy 2006-os vizsgálat további összefüggést talált a magas kólafogyasztás és a csontritkulás megnövekedett kockázata között. Jobban járunk, ha lemondunk az üdítőknek erről a fajtájáról.

5. Csökkentsd a koffeint bevitelét!

Bizonyos mértékben korlátozni kell a koffein bevitelét, ugyanis az csökkentheti a kalcium felszívódását. Ez a hatás napi 300 mg koffein felett jelentkezik, amely körülbelül egy kávénak vagy két teának felel meg. Ez szerencsére csak abban az esetben jelent problémát, ha nem fogyasztunk elég kalciumot.

6. Ne dohányozz!

Mondanunk sem kell, hogy ezt a tanácsot a teljes egészségünk érdekében ajánlott megfogadni, de talán nem is gondolnánk, hogy a csontjaink szempontjából is mennyire káros hatásai vannak a cigarettázásnak. A dohányzás alapvetően lelassítja a törések gyógyulási idejét és csökkenti a csontok sűrűségét is. Szerencsére amint abbahagyjuk a dohányzást, azonnal elkezd javulni a csontok erőssége, és javulni is fog a sérülésekből való felgyógyulás ideje.

7. Konzultálj az orvosoddal a gyógyszereidről!

Egyes gyógyszerek növelhetik a csontritkulás kialakulásának valószínűségét, mert csökkentik a kalcium felszívódásának mértékét. Ezek általában hosszú távú, azaz több évig tartó gyógyszerhasználat eredményeképpen jelentkezhetnek, de az elkerülése érdekében minél előbb érdemes erről is konzultálni az orvosunkkal.

8. Csökkentsd az alkohol mennyiségét!

A túl sok alkoholfogyasztás egyrészt növeli az esések, balesetek kockázatát, másrészt csökkentheti a kalcium felszívódását és a kalcium tartalékok szintjét a szervezetben. Csökkenti továbbá a csonttermelésben részt vevő ösztrogén hormonok szintjét is.

9. Vigyél be elegendő kalciumot!

Az ajánlások szerint a felnőtteknek naponta 1000 mg kalciumot szükséges bevinni a szervezetükbe, de ez a szám 1200 mg-ra nő az 50 év fölötti nők esetében. A táplálékkiegészítők jellemzően biztonságosan alkalmazhatók, de azért, hogy megfelelően hasznosulni is tudjon, D-vitaminnal együtt célszerű bevenni.

10. Néha hormonterápiára is sor kerülhet

A nőknél a csontok minőségének és mennyiségének a romlásáért nagyban a menopauza a felelős. Ezért előfordulhat, hogy hormonterápia is segítséget jelenthet. Természetesen ezt mindig nagyon elővigyázatosan kell alkalmazni, mert a hormonterápia növelheti az emlőrák és a szívbetegségek kockázatát.

(H.N.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>