Tippek, hogy hasznosan töltsd az időd a karantén alatt

Hogyan foglald el magad a karantén alatt?

A koronavírus jelenleg korlátozza az életünket sajnos beláthatatlan ideig, amibe ijesztő lehet belegondolni. Nem ugorhatsz le csak úgy kávézni a barátnőkkel vagy épp játszótérre a gyerekekkel. Még boltba menni is veszélyes lehet, hiszen sosem tudhatod, hogy aki szembe jön veled az utcán, fertőzött-e.

Március 28-án életbe léptek bizonyos kijárási korlátozások, amelyek még inkább arra sarkallnak, hogy maradj otthon. Amennyire egyszerűnek hangzik, annyira embert próbáló lehet hetekig, sőt, hónapokig a négy fal között ücsörögni. Pszichológusok szerint a hosszas bezártság előidézhet egyeseknél szorongást, alvászavarokat és akár depressziót is. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a mentális és fizikai egészségedre is odafigyelj.

Hogyan élj a karantén alatt?

Alakíts ki rutint

Vedd át a pizsamádat és készíts listát a teendőidről, amit meg szeretnél csinálni aznap! Akár dolgozol otthonról, akár a háztartást vezeted, érdemes keretet adni a napjaidnak, így maradhat minden a normális kerékvágásban.

Dobd fel a napot

Fontos, hogy belecsempéssz olyan dolgokat a napodba, amik kicsit kizökkentenek a megszokásból. Két teendő között jógázz egy kicsit, esetleg ülj le társasozni a családdal.

Viseld gondját a testednek

Az edzőtermek ugyan bezártak, de a mozgást így sem kell hanyagolnod. Elmehetsz futni, kereshetsz pilates vagy jóga videókat a neten, vagy akár egy online edzésen is részt vehetsz. Figyelj oda az egészséges étkezésre és az elegendő alvásról se feledkezz meg!

Segíts másoknak

Ha nem vagy szigorú karantén alatt és megteheted, próbálj segíteni azoknak, akik rászorulnak. Például támogathatod egy idősebb szomszédodat úgy, hogy bevásárolsz neki. Mindezt természetesen a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

Maradj kapcsolatban

A modern technológiának köszönhetően ma már beszélhetsz bárkivel telefonon, sőt láthatod is azt, aki a vonal másik oldalán van. Hívd fel a messzebb élő rokonokat, érdeklődj a barátok hogyléte felől és a kollégáidról se feledkezz meg!

Szabj határt a hírolvasásnak

Nagyon hasznos dolog, hogy mindenről azonnal értesülsz az internet segítségével, azonban egy idő után megterhelő lehet, hogy minden csak a koronavírusról szól. Határozd meg, hogy csak reggel vagy ebéd után olvasol híreket, ne frusztráld magad folyamatosan ezekkel!

Vedd fel a harcot az unalommal

Fizess elő Netflixre vagy HBO Go-ra! Nézz izgalmas sorozatokat és díjnyertes filmeket! Vedd elő azt a könyvet, amit már évek óta a polcon tartogatsz vagy fejts meg pár keresztrejtvényt!

Vásárolj online

Mikor máskor, ha nem most jött el az ideje, hogy beszerezz a netről 1-2 dolgot? Napjainkban a webáruház készítés virágzó befektetés a különböző vállalkozások számára, így szerencsédre milliónyi áru és szolgáltatás közül válogathatsz. Ruha, élelmiszer, könyv, tanfolyam, csak pár dolog, amire szert tehetsz online. Rendelhetsz fonalat és megtanulhatsz kötni, vagy akár egy online póker játszmára is nevezhetsz!

Koncentrálj a pozitív dolgokra

Sajnos elég nehéz ennek a vírusnak a jó oldalát nézni, azonban a folyamatos szomorkodás és idegeskedés nem vezet sehova. A karantén alatt rengeteg hasznos dolgot csinálhatsz, amire egy normál hétköznap nem jutna időd. Ilyen lehet az olvasás, valami új képesség elsajátítása, játék a családdal, új receptek elkészítése és még sorolhatnánk.

Próbáld meg mindig az adott napot megélni, és ne gondolj a távoli jövőre. A dolgok túlgondolása csak felesleges pánikot okoz, ami cseppet sem tesz jót a kialakult helyzetben. Figyelj oda a környezetedben élőkre és, ha valaki épp mélyponton van, próbáld meg támogatni, ők is biztosan megteszik ezt érted. A karantén alatt is élhetsz normális és produktív életet, csak rendszert kell adni a napjaidnak.