Tippek és csodaszerek, melyekkel hatékonyabb a tavaszi nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás új életet lehel az otthonodba
A tavaszi nagytakarítás új életet lehel az otthonodba

Bár a takarítás mindennapjaink része, a tavaszi nagytakarítás során az olyan apró zugokra is sor kerül, melyekre egyébként nem fordítasz akkora figyelmet. Ez persze időigényes, fáradságos és messze nem kellemes teendő, de néhány egyszerű trükkel gyorsabbá és hatékonyabbá teheted a folyamatot!

Házi csodaszerekkel a konyhában

A házi készítésű tisztítószerek nem csupán környezetbarát alternatívát nyújtanak a vegyszerek helyett, de sokszor el is végzik helyetted a munka oroszlánrészét.

A konyhai felületek tisztításához keverj össze egy szórófejes flakonban egy rész meleg ecetet és egy rész vizet. Rázd fel alaposan, majd fújhatod is a konyhapultra, a szekrényekre és a hűtő ajtajára.

A mikró tisztításához facsard ki egy citrom levét egy kis tálkába, és tedd be a kifacsart citrommal együtt a mikróba egy percre. Miután letelt, hagyd bent hatni további 5 percig. Ezek után már egyszerű dolgod lesz: egy nedves törlőkendő vagy szivacs segítségével töröld ki a belsejét.

A sütő és a főzőlap zsíros lerakódásai ellen vesd be a szódabikarbóna-ecet kombót: szórd be a területet szódabikarbónával, majd szórófejes üvegbe öntött ecettel permetezd be az egészet és hagyd pezsegni! Tíz perc elteltével töröld le alaposan és el is készültél!

Friss levegőt a nappaliba!

A tavaszi nagytakarítás szépsége, hogy végre hosszasan szellőztethetsz. És hogy ezután a szobákat ne járja be a tisztítószer szaga, próbáld ki a következőket!

Hanyagold a szárítógépet, teregess inkább a szoba közepén. Ezzel egyszerre spórolsz áramot és illatosítod a szobát, hiszen a frissen mosott ruhák illata belengi az egész helyiséget. Porszívózás közben sem kell a felszálló por szaga miatt aggódnod, ha elsőként egy marék fahéjat porszívózol fel. Ezzel az apró praktikával a továbbiakban kellemes fahéj illatot fog árasztani a porszívód.

Csillogjon a fürdőszoba súrolás nélkül is!

Túrd elő az akkumulátoros fúrót, fúrófej helyett pedig ezúttal egy kerek kefét fogass bele, és már el is készült az automata súrolókeféd, mely óriási macerát spórol meg neked. Segítségével pillanatok alatt, súrolás nélkül takaríthatod le a csempét, szépítheted meg a fugákat vagy moshatod fel a makacs foltokat a padlóról.

Búcsúzz el a bolti penészirtó szerektől, készíts inkább házilag, vegyszermentesen! Keverj ki masszát szódabikarbónából és vízből, majd egyenletesen vidd fel az érintett területekre. A fürdőkád szélére, vagy épp a mosdókagylóra. Hagyd hatni bő egy órán át, majd alaposan mosd le! A későbbiekben a penész megelőzése végett használhatsz sütőport, mely magába szívja a levegőben levő nedvességet. Csak önts ki egy zacskó sütőport egy kis tálkába, és helyezd el a fürdőszobában!

A legfontosabb pedig, hogy a tavaszi nagytakarítás ne csak a te dolgod legyen! Írj listát, és vond be a családot! Biztosan mindenki számára találsz olyan teendőt, amiben segítségedre lehet, és ha együtt dolgoztok, pillanatok alatt elkészültök.

(J.D.)                                                                                           A cikk forrása: NIFTY

Mi mindenre jó a citromhéj? Kisebb csodákra képes a mindennapokban

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>