A Time magazin szerint 2017-ben ők az év emberei

A szexuális zaklatás elleni mozgalom nyert 2017-ben
A szexuális zaklatás elleni mozgalom nyert 2017-ben

Az elmúlt hónapokban a média a zaklatási botrányoktól volt hangos. Korábban mi is foglalkoztunk a szexuális zaklatással és annak gyökereivel. A botrány súlyosságát és erejét jól mutatja, hogy a Time magazin is ezt a mozgalmat választotta meg az „év emberének”. Így tisztelegnek az áldozatok előtt. 

Kilencven éve ítélik oda

A Time magazin az Egyesül Államok első heti magazinja, közel százéves fennállása óta az egyik legnagyobb presztízsű magazinnak számít. Már kilencven éve választanak meg minden évben valakit, valakiket vagy valamit, hogy odaítéljék az „év embere címet” annak, aki (vagy ami) a legnagyobb hatással volt arra az évre. Ezt attól függetlenül választják ki, hogy annak jó vagy éppen rossz hatása volt a világra.

A díjazottak között volt már számtalan politikus, államfő, vallási személy, forradalom és mozgalom is. 2015-ben például Angela Merkel, míg tavaly Donald Trump volt az év embere.

2017-ben egy mozgalom nyert

2017 több szempontból is jelentős, mert idén „az év emberének” magát a #metoo mozgalmat választották meg, amelyet a szexuális zaklatás ellen kiállók szimbolizálnak.

A címlapon öt nő látható, köztük Ashley Judd, aki kirobbantotta a botrányt azzal, hogy ősszel a New York Times-nak adott interjút arról, miként zaklatta őt korábban Harvey Weinstein. Az interjú megjelenését követően indult el maga a #metoo mozgalom, amely által nők tömegei kezdték el megosztani a nyilvánossággal a történeteiket.

Ütős címlap

A címlapra még felkerült az „Akik megtörték a csendet” szöveg is, amely a botrányt övező korábbi intézményesített elhallgattatásokra utal.

Ott van még Taylor Swift énekesnő, Susan Fowler, az Uber volt mérnöke és a lobbista Adama Iwu. Ötödikként Isabel Pascual-t látjuk, aki egyébként mexikói bevándorló, és identitását hivatott védeni a névváltoztatás.

Az öt, fekete ruhás nő mélyen a szemünkbe néz, a tekintetük ereje letaglózó. A címlap jobb alsó sarkában látunk még valamit: egy női kart. Első ránézésre hibának tűnhet, pedig nagyon is szándékos és céltudatos az ábrázolás.  A nő a TIME határain belül, de arctalanul jelenik meg a borítón. Ő mindazokat szimbolizálja, akik szintén zaklatás áldozatai lettek, de nem akarnak nyilvánosság elé állni a történetükkel.

(H.N.)

A cikk forrása itt és itt >>