Thelma és Luis: úgysem hinnétek el!

Thelma és Louise egykori szelfije /m.blog.hu/
Thelma és Louise egykori szelfije /m.blog.hu/

Huszonhét év. Ennyi telt el a Thelma és Louis debütálása óta. Felnőtt egy generáció, vele együtt felnőttünk mi is. Közben mégis, mintha alig változott volna a világ. Filmajánlónk következik. 

A Thelma és Louis nem azzal a szándékkal készült, hogy kasszasiker legyen. Ridley Scott, a rendező csak egy jó filmet akart forgatni a kezdő forgatókönyvíróval, Callie Khourival. Ebből az lett, hogy elnyerték a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oszkárt, sőt, szinte az összes létező díjra jelölték az alkotást. A parádés szereposztás Sousan Sarandorral, Geena Davissel, Harvey Keitellel és Michael Madsennel felejthetetlen alakításokat hozott. Nem is beszélve Brad Pitt első nagyszabású debütálásáról, amivel sikerült igazi karaktert csempésznie a jóképű rosszfiú szerepébe, és elindulni a hírnév útján.

Egy klasszikus road movie

Thelma and Louise – Original Trailer | MGM

Celebrating 90 years of movie making magic. Relive all of your favorite moments from Thelma and Louise. About MGM Studios: Metro-Goldwyn-Mayer Inc. is a leading entertainment company focused on the production and distribution of film and television content globally. The company owns one of the world’s deepest libraries of premium film and television content.

A Thelma és Louis, a nők jogainak és meghurcoltatásának road movie-ja, igazi klasszikussá nőtte ki magát. A film alaptörténete, hogy a két barátnő – a boldogtalan házasságban élő Thelma, és se veled se nélküled kapcsolatban lévő Louis – úgy dönt, elutazik a hétvégére. Egy este azonban váratlan fordulatot vesznek az események. Thelma megismer egy férfit, aki megpróbálja megerőszakolni. Louis fegyvert fog az elkövetőre, aki elengedi Thelmát, de tovább inzultálja őket. Louis végül szíven lövi a férfit. Ezzel kezdetét veszi a hajtóvadászat.

Csak a tudatos menekülés marad

Thelma és Louis menekülése átgondolt döntés következménye. Tudják, hogy hiába adnák fel magukat a rendőrségen, nem hinnének nekik. Sajnos a valóságban is gyakran így történik. Nem véletlen, hogy az erőszakos cselekmények többségét nem jelentik be. Az áldozatok félnek a megaláztatástól, az eredménytelen procedúrától.

A film megmutatja, milyen nőként élni a férfiak dominálta világban. Mit kell elviselnie egy nőnek nap mint nap. A beszólogatások, a szexuális zaklatás és erőszak még manapság is sokunkat érintő probléma. Thelma és Louis ezzel szemben felveszi a kesztyűt a bántalmazás ellen. Ezáltal azonban visszafordíthatatlan bűnözési spirálba hajszolják magukat.

A Thelma és Louis nagy port kavart a maga idejében, ami a mai napig nem ülepedett le. Köszönhető mindez a film témájának és hangulatának. Hiszen ki ne szeretné elképzelni magát, ahogy egy Ford Thunderbirddel szeli keresztül Amerika keleti partját?

Dávid Rebeka

Hová tűnik belőlünk a gyermek? Filmajánló

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>