Teszteld, vajon felismered magadon az alkoholizmus tüneteit?

Az alkoholizmus tünetei mindig megmutatkoznak
Az alkoholizmus tünetei mindig megmutatkoznak

Szeretünk meginni egy pohár bort a vacsorához. Esetleg kinyitni egy hideg sört napozás közben. Pálinkával koccintani ebéd előtt és pezsgővel, ha ünnepelünk. De vajon normális mindez? Az alkoholfogyasztás kultúrájának hódolója lennél, vagy csak kifogásokat keresel, hogy a pohár fenekére nézz? Íme, hét kérdés, amit jobb, ha felteszel magadnak, hogy megbizonyosodj róla, jelen vannak-e nálad az alkoholizmus tünetei!

1. A társasági életed az alkohol körül forog?

A legtöbb nő, akinél jelentkeznek az alkoholizmus tünetei, elveszti érdeklődését régi hobbijai és a barátok iránt. Ti jártok még moziba, szervezel szabadtéri programokat? Vagy a társasági életed már csakis az ivás körül forog?

2. Mennyit is iszol pontosan?

Mivel progresszív betegségről beszélünk, az alkoholizmus tünetei a fogyasztás és a gyakoriság növekedésében jelentkeznek. Valamint, bár papíron a heti hét ital elfogadható egy nő esetében, ez a szám is relatív. Egy kisebb termetű nőnek ugyanis ennél kevesebb is elég lehet a kívánt bódultság eléréséhez.

3. Végül gyakran többet iszol, mint ahogy tervezted?

Az alkoholizmus tünetei közé tartozik a mértéktelenség is. Gondolkozz tehát el rajta, hányszor fordult elő, hogy eredménytelenül próbáltad visszafogni magad? Amikor a két koktélból hirtelen öt lett. Egyszer-egyszer persze elszaladhat veled a ló, de tényleg csak egyedi esetekről van szó?

4. Mi a célod az ivással?

Normális, ha esetleg még egy pohárkával megkívánsz, annyira ízlett az a vermut, amit ajándékba kaptál. Azonban ha azért iszol, hogy formába jöjj az estére, vagy fizikailag hiányát érzed, kérj segítséget minél hamarabb! Az alkoholizmus tünetei közül a függőség az egyik legszembetűnőbb.

5. Mennyire ismered jól a megbánás és a bűntudat érzését?

Hányszor fordult elő, hogy beteget jelentettél a munkahelyeden másnaposság miatt? Vagy olyannal feküdtél le részegen, akivel nem kellett volna? Esetleg ittasan vezettél? A rossz lelkiismeret az alkoholizmus tünetei közé tartozik és különösen veszélyes. Hiszen mi feledtetheti el jobban a bűntudatot, mint még egy pohárka ital?

6. Hazudsz róla, hogy mennyit iszol?

Az alkoholizmus a manipuláció, a hazugságok és titkok betegsége. Segít, hogy átvészeld a napot és megvéd az érzéseidtől. Ugyanakkor nem megoldás a problémáidra, és mások pontosan ezt próbálják megértetni veled. De te inkább úgy döntesz, nem hallgatsz rájuk, és titokban folytatod.

7. Van, aki aggódik érted?

Az anyukád, a férjed, a főnököd. Ezek az emberek mind ismernek és észreveszik, ha valami nincs rendben. Így az alkoholizmus tünetei is fel fognak tűnni nekik. Amennyiben pedig szóba is hozzák aggodalmukat, ne taszítsd el őket magadtól! Ez a beszélgetés mindkét fél számára igen megterhelő. Hallgasd meg őket, és örülj, hogy van kire támaszkodnod!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Eltemetett probléma: kábítószer-fogyasztás az ötvenen túliak körében

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>