A test krónikus gyulladása veszélyes, így előzheted meg

A szervezetünkben lévő gyulladás a daganatos betegségek előszobája is lehet
A szervezetünkben lévő gyulladás a daganatos betegségek előszobája is lehet

Immunrendszerünk egészséges működésének természetes velejárója a gyulladás. Szervezetünk így küzdi le a sérülések és a fertőzések okozta szövődményeket. Azonban ha huzamosabb ideig fennáll, már krónikus gyulladásról beszélünk. 

A krónikus gyulladás az egész testünkre hatással lehet anélkül, hogy észrevennénk a tüneteit. Pedig jobb vigyázni vele, hiszen betegségek garmadájának okozója. Az asztma vagy a cöliákia (gluténérzékenység), de a reumatológiai problémák, sőt, még a depresszió kialakulásában is szerepe lehet.

Az évek múlásával nagyobb eséllyel alakul ki

Ahogy idősödünk, egyre nagyobb az esély a krónikus gyulladás előfordulására. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nem elegendő alvás, valamint a bélbaktériumok és megfelelő tápanyagok hiánya további rizikófaktort jelentenek. A jó hír azonban az, hogy egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető a baj.

A krónikus gyulladás kezelésére és elkerülésére az étrendünkre való odafigyelés a leghatásosabb módszer. Néhány élelmiszer elhagyásával már sokat tehetünk egészségünk érdekében anélkül, hogy gyógyszerekhez nyúlnánk. Ezáltal a mellékhatásoktól is megkímélhetjük magunkat, a fölösleges pénzkidobásról nem is beszélve.

Milyen ételeket mellőzzünk, hogy elkerüljük a krónikus gyulladás kialakulását?

Mindent, ami hozzáadott cukrot tartalmaz. A cukor feldolgozása lefoglalja azokat az enzimeket, amik a fehérjék emésztéséért felelősek, ezért részlegesen emésztett fehérjék kerülhetnek a véráramba. Ez beindítja az immunrendszer védekező mechanizmusát, aminek következtében kialakul a gyulladás.

A cukor mellett még érdemes a fehér lisztet, valamint az állati zsírokat és hidrogénezett olajokat is elkerülni. Ezen felül egy ételérzékenység tesztet sem árt csináltatni, hiszen a szervezeted számára nem kívánatos anyagok mind-mind gyulladás kialakulásához vezethetnek.

Miket együnk, hogy elmúljon a gyulladás?

A legjobb, ha étrendünk nagy részét friss zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, halak és magvak alkotják. Az állati eredetű, omega-6 tartalmú zsírokat cseréljük omega-3-ra, ami bőven megtalálható a lazacban, a szardellában, a heringben és a dióban is.

Egyes gyógynövények és fűszerek is segítségünkre lehetnek a gyulladás elleni harcban. Leghatásosabb közülük a kurkuma, amit ilyenkor nagyobb dózisban, kapszula formájában ajánlott fogyasztani. Továbbá a gyömbér, a fahéj, a csilipaprika, a cayanne- és feketebors is kiváló gyulladáscsökkentők.

Ne feledd, a krónikus gyulladás elkerülésére a kiegyensúlyozott életmód a legjobb terápia! A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás kiváló gyógymód szinte mindenre.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>