Szépen haladunk az egészséges életmódhoz vezető úton, ebben a cikkünkben azt nézzük meg, mit tudsz használni cukor helyett. Bemutatjuk a mesterséges, valamint természetes édesítőszerek tárházát és elmondjuk, melyikről mit kell tudnod.
Arról már írtunk, hogy mi a baj cukorral általánosságban. Az egészséges étrend összeállításakor alapvető a cukor elhagyása, helyettesítése, a szervezet ugyanis nem tud akkora mértékű cukrot lebontani, amekkora mára az étrendünk része lett. A felhalmozódott cukor számos betegséghez, valamint elhízáshoz, rossz közérzethez, fáradtsághoz vezethet.
Milyen, a természetben is előforduló cukrok vannak?
A legismertebb természetes cukrok – a hagyományos fehér cukor mellett persze – a méz, juharszirup, barna cukor, kókuszvirágcukor. Igaz ugyan, hogy ezek egészségesebbek a hagyományos verziónál, ám fontos tudnod, hogy a szervezet ugyanúgy cukorként kezeli őket. Hiába tartalmaz például a méz rengeteg vitamint, ásványi anyagot és bír szuper tulajdonságokkal, mindemellett magas a cukortartalma és a szénhidráttartalma is. Túlzott fogyasztása tehát nem ajánlott, arra pont használhatod, hogy a reggeli kávédba egy teáskanálnyit tegyél.
Miért jobbak az édesítőszerek?
Mert ezek glikémiás indexe alacsony, vagyis nem dobja meg hirtelen a vércukorszinted, valamint kalóriatartalmuk is elhanyagolható. Léteznek mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz. A boltokban kapható zero termékekben általában aszpartám található, hiszen ez a legolcsóbb verzió.
Ezeknél sokkal jobbak a természetes édesítőszerek, amik szintén alacsony- vagy nulla kalóriatartalmúak, ráadásul az ízük sem olyan “mű”, mint a fent említetteké.
Melyek a legjobb természetes édesítőszerek?
A legismertebb változat talán a stevia, amit a stevia nevű növényből vonnak ki. Nulla a kalóriatartalma, jó hatással van az emésztőrendszer működésére, ráadásul vírus-és baktériumölő hatású. Levelei 30-szor, kivonata akár 300-szor édesebb a cukornál, ezért nagyon keveset kell használni belőle. Erre azért is figyelj, mert a túladagolása miatt az ételeknek kesernyés mellékíze lehet. Magas hőmérsékleten sem veszíti el édes ízét, tehát használhatod sütéshez, főzéshez.
Az eritrit kalóriatartalma és glikémiás indexe is nulla, fogyókúrázók, akár cukorbetegek is fogyaszthatják. 160°C-ig úgy viselkedik, mint a hagyományos cukor, használhatod tehát sütéshez. Enyhe mellékízét hamar megszokod, az viszont fontos, hogy az eritrit kevésbé édes, mint a cukor, ezért a megfelelő arányokért mindig olvasd el a csomagoláson lévő leírást.
A xilitet korábban a nyírfa kérgéből vonták ki, ezért is nevezik nyírfacukornak másként. Ma már inkább kukoricarostból gyártják. Ugyanolyan édes, mint a cukor, viszont sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe. Sütésálló, használhatod különféle ételek, sütemények elkészítéséhez. Az egyetlen különleges tudnivaló róla, hogy kelt tészták készítéséhez nem igazán alkalmas, ugyanis nem segíti az élesztőgombák működését. Nagy mértékben fogyasztva hasmenést okozhat, ezért bánj vele óvatosan. Fontos még, hogy háziállatodnak soha ne adj nyírfacukorral édesített ételt, számára ugyanis mérgező!
A természetes édesítőszerek nagy előnye, hogy nem okoznak fogszuvasodást sem, valamint támogatják a vércukorszint stabilitását. Próbáld ki őket cukor helyett, már csak ezzel a lépéssel sokat tehetsz egészségedért!
Felhasznált források: Kolly, Salátagyár.