Termelj otthon mentát, összeszedtük a tudnivalókat!

A menta cserépben is jól érzi magát
A menta cserépben is jól érzi magát

A menta illatos, zamatos és rendkívül gyorsan nő. Íze illik a gyümölcsökhöz, zöldségekhez és a húsokhoz is. Sőt, még fagylaltból is kapható mentás! Ez a növény tehát igazi jolly joker a fűszernövények között. Rengeteg recepthez felhasználhatod, a reggeliktől a desszerteken át, a nyári jeges tea frissebbé varázsolásáig.

És miért is ne termeszthetnél otthon, te magad is? Így bármikor, bármilyen fogást különlegessé varázsolhatsz, egy kis menta segítségével! Meglátod, bárki megfordul nálad, nagyon fogja szeretni, hogy bekerül a limonádéba vagy éppen a salátába.

Bár könnyen termeszthető, nem árt vele óvatosnak lenni. Gyökerei rendkívül gyorsan nőnek, terjednek, és hoznak új hajtásokat, leveleket. Meglepően gyorsan és hatékonyan terjednek el, bárhol teret kapnak. Azaz ha nem figyelünk, a menta könnyen átveheti az irányítást az egész konyhakert fölött. Éppen ezért jobb, ha megfogadod tanácsainkat – mit szabad és mit nem -, ha magad szeretnéd termeszteni!

mint germination time lapse. hierbabuena

Peppermint germination time lapse. First time lapse video. Camera: SONY DSC-HX400V Interval: 5 minutes Lightning: cool white fluorescent bulbs

A menta termesztésének tudnivalói

  • Olyan helyre ültesd, ahol reggel fény éri, délután viszont kellemes árnyék!
  • Ültesd a teraszra, egy nagyobb balkonládába!
  • Annak is megvan a módja, ha a virágágyásban szeretnéd látni. Ültesd ugyanúgy a konténerbe, és azzal együtt ásd a földbe! Így megakadályozhatod, hogy a menta gyökere az egész virágágyást átszője.
  • Amennyiben mégis földbe ültetted, vedd körbe mulccsal!
  • Mindig a leveleivel kezd a szüretet!
  • Az elültetett növényeket tizenöt centiméterenként helyezd el és gyakran ritkítsd őket!

Amit szigorúan tilos!

  • Sose ültesd el a szabad földbe, a felsorolt óvintézkedések nélkül!
  • Ne ültesd törött balkonládába! Ha így ásod bele a földbe, a gyökere megtalálja a kiutat és tovább terjeszkedik.
  • Lakáson belül ügyelj arra, hogy ne legyen közel olyan tárgyakhoz, amiktől könnyen kiszáradhat! Ilyen a radiátor vagy a sütő.
  • Meleg időben ne felejtsd el rendszeresen meglocsolni!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A menta sokkal több, mint egyszerű fűszernövény

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>