A terhesség 50 fölött sem elképzelhetetlen

A terhesség 50 fölött is lehetséges
A terhesség 50 fölött is lehetséges

A terhesség csodás dolog. Az utolsó hónapokban már az egész család lázban ég, várva a kis csöppséget. A gyerekvállalás élményéből azonban sok nő kimarad, akik 50 éves korukig a pályafutásukra összpontosítottak. Nekik vajon már túl késő volna a terhesség 50 fölött?

A terhesség 50 fölött fizikai korlátokba ütközik

Egy női magzat már húsz hónapos korára teljesen kialakítja nemző rendszerét, az élete során felhasználható összes petesejttel rendelkezik. Harminc éves korukra a nők elvesztik petesejtjeik kilencven, míg negyven éves korukra kilencvenhét százalékát. A legtöbb nő nem képes gyereket nemzeni a negyvenes évei után, azonban vannak kivételek.

Általánosságban egy harmincöt év feletti kismama már kései szülőnek számít, és ebben a korban megnőnek a terhesség alatti kockázatok is, mint a magas vérnyomás és a gyermek kora születése. Ennek ellenére nem lehetetlenség, tudjuk jól, hogy a statisztikák ellenére a terhesség 50 fölött sem kizárt.

A kései kismamák egész jól teljesítenek

A fentebb említett kockázatokkal együtt az ember egészségesebb, mint valaha. A várható életkor most a legmagasabb a történelem folyamán, hála a folyamatosan fejlődő orvostudománynak. Egy 2012-es tanulmány százegy 50 fölötti kismamát vizsgált, akikre a tanulmány vezetője, Dr. Mark Sauer azt mondta: „egész jól teljesítenek”, azaz képesek ugyanúgy kihordani egy magzatot, mint a sokkal fiatalabb nők.

A szakértő szerint a mai technikák segítségével minden nőnek, legyen bármennyi idős is, jó esélye van arra, hogy édesanya legyen. Többféle hormonkezelés alkalmazható, természetesen miután megvan a megfelelő diagnózis, hogy mire van szükség.

Amíg egy nőnek méhe van – szokták mondani az orvosok -, gyakorlatilag bármikor sikerülhet a terhesség. Ezután pedig a tudatos életmóddal, a rendszeres vizsgálatokkal a terhesség biztonsággal lezajlik. Hinnünk kell a tudomány adta lehetőségekben, a rohamosan fejlődő diagnosztikai eszközökben.

A terhesség 50 fölött nem minden

Amennyiben 50 fölött szeretnénk gyereket vállalni, fel kell tennünk magunknak az egészségügyi kérdések mellett a morális kérdéseket is. „Zavarni fogja-e gyermekem a korom? A barátai, az ismerősei vagy a saját családom hogy tekint majd rám?” Az Egyesült Államokban például éppen amiatt 50 éves kor a maximum, amikor az örökbe fogadást még engedélyezik.

Manapság sokan elítélik ezeket az anyákat, mondván, hogy csak a maguk örömét keresik, a maguk akaratát hajszolják, és nem gondolnak arra a kicsi gyerekre, aki kénytelen lesz az idős anya esetleges betegségeivel, fizikai nehézségeivel együtt felnőni. Ugyanakkor érdemes megnézni ezeknek az anyáknak az indokait, sosem lehet tudni, hogy mi áll annak a hátterében, hoyg a terhességük az ötvenes éveikre maradt.

Egy korábbi cikkünkben a késő örökbefogadásról esett szó. Ahhoz a helyzethez hasonlóan ebben az esetben is legfontosabbak a gyermek érdekei. Amennyiben úgy érzed, hogy remek anya leszel és a terhesség sem okoz gondot, vágj bele, függetlenül a korodtól! Természetesen ez nem csak egyszerű “átgondolás” legyen, próbálj minden érintettel beszélni, hiszen egyedül képtelen leszel megoldani a kisbaba ellátását, ha nincs semmilyen segítséged.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>