Terhesség 50 fölött: Brigitte Nielsen 5. gyermekét várja

Brigitte Nielsen - static.marquardmedia.hu
Brigitte Nielsen - static.marquardmedia.hu

A menopauza eljövetelével sokan gyászoljuk az anyaság lehetőségét. Ha eddig nem vállaltunk gyereket, ezután már a biológiai óránk teszi lehetetlenné, hogy meggondoljuk magunkat. De mi történik, ha az utolsó pillanatban mégis rászánjuk magunkat a szülésre? Helyes-e egyáltalán, ha egy nő 50 fölött vállal gyereket?

A hír hallatán sokan megdöbbentek

Brigitte Nielsen unalmasnak korántsem mondható fél évszázadot tudhat maga mögött. Színésznőként szerepelt több tucat filmben, köztük a Rocky 4.-ben és a Beverly Hills-i zsaru 2.-ben, de megjelentek szóló albumai is, melyeken énektudásával kápráztatta el a közönséget. A későbbiekben műsorvezetőként és valóságshow-szereplőként láthatták a tévénézők. Tévés és énekes karrierje előtt pár évet lehúzott a modellszakmában is, tehát már 17 éves kora óta forog a média világában.

A nők többsége 54 évesen már egy nyugodtabb élet felé veszi az irányt. Brigitte Nielsen esete azonban kivételes. A híresség ugyanis nemrégiben jelentette be az örömhírt, miszerint babát vár. A színésznő egyébként ötödik gyermekével terhes, egy negyedik apától.

Kétségtelen, hogy izgalmas évek állnak a gyönyörű sztár mögött, és az sem vitás, hogy még annál is kalandosabb folytatás vár rá. A bejelentés – nem meglepő módon – nagy port kavart a médiában, hiszen a megszokottnak korántsem mondható terhesség valóban felvet néhány elvi kérdést.

Egyre többen szülnek később

Évről évre egyre több nő dönt úgy, hogy csak később, a negyedik X környékén vállalnak gyereket. A jelenség a népszerűsödő feminista mozgalmakkal, a fejlődő orvostudománnyal, a kitolódó átlagéletkorral és a javuló életminőséggel egyaránt magyarázható. Nők milliói érzik úgy, hogy fiatalságukat nem babázással, hanem inkább karrierépítéssel kellene tölteniük. Emiatt halogatják a szülést, mely ritka esetekben akár az 50. életév utánra is kitolódhat.

Brigitte és Férje Los Angelesben - tmz.com
Brigitte és Férje Los Angelesben – tmz.com

Jó ötlet 50 fölött szülni?

No, de mit is jelent 50 fölött terhességet vállalni? Rengeteg érv sorakoztatható fel ellene. Megemlítendő például a genetikai többletkockázat vagy az édesanya épségének veszélyeztetése. Persze elvi kérdések is felvetődnek, például helyes-e kitenni a gyermeket annak a lehetőségnek, hogy fiatalon veszíti el a szüleit. Ha ez sem volna elég, a generációk közötti szakadék a nevelést is nehezebbé teszi.

Ugyanakkor az éremnek két oldala van. Minden nőt megillet az anyaság lehetősége, és ha valaki csak később leli meg a párját, vagy később teremti meg a gyermekáldáshoz szükséges körülményeket, akkor őt sem szabad megfosztani az örömtől. Megfelelő orvosi támogatás mellett sokaknak 50 fölött is sikerül kihordani a terhességet, viszont megéri észben tartani, hogy az igazi feladat csak a szülés után kezdődik. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mivel szeretné tölteni második fél évszázadát.

Mihályi Fruzsina

A terhesség 50 fölött sem elképzelhetetlen

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>