Terhesség 50 felett: veszélyes vállalkozás vagy ajándék?

A terhesség 50 felett nagyrészt elhatározás kérdése
A terhesség 50 felett nagyrészt elhatározás kérdése

Bármilyen hihetetlennek tűnik, a terhesség 50 felett igenis lehetséges. Rendkívülisége azonban nem a véletlen műve. A kor előrehaladtával ugyanis egyre több egészségügyi kockázattal kell szembenéznünk, ha gyermekvállaláson gondolkodunk. Éppen ezért utánajártunk, milyen veszélyekkel jár a terhesség 50 felett. Megéri belevágni, vagy túl nagy a rizikó?

Mennyivel nehezebb teherbe esni 50 év körül, mint fiatalabb korunkban?

Egy harminc éves nő minden hónapban húsz százalék eséllyel esik teherbe. Negyven éves korunkra ez az esély öt százalékra csökken. Mire betöltjük a negyvenötöt, már csak egy százalék esélyünk van rá, hogy saját petesejtünk megtermékenyítésével minden rendben lesz a várandósság alatt. A terhesség 50 felett tehát nem lehetetlen, de nem is mindennapos eset.

A menopauza alatt is teherbe eshetek?

Előfordulhat, hogy egyeseknél felbukkannak a menopauza tünetei, majd pár hónap után eltűnnek. Tehát amíg nem marad el legalább egy évig a menstruációnk, nem lehetünk biztosak benne, hogy védettek vagyunk a terhességgel szemben.

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár a terhesség 50 felett?

A terhesség 50 felett számos rizikót rejt. A gesztációs diabétesz, azaz terhesség alatti cukorbetegség esélye 50 százalékra ugrik, valamint a császármetszés is gyakrabban fordul elő. Nem is beszélve arról, hogy a vetélés kockázata szintén eléri az 50 százalékos esélyt.

Milyen veszélyeket rejt a babára nézve?

A terhesség 50 felett sajnos nem csak saját, de születendő gyermekünk egészségét is veszélybe sodorhatja. A petesejtek öregedésével ugyanis arányosan nő a kromoszóma rendellenességek kockázata. A Down-szindróma előfordulásának esélye negyven éves korunkban egy a százhoz, 50 évesen azonban már egy a tízhez.

Előnye is van annak, ha valaki később vállal gyereket?

Rengetegen vannak, akik csak idősebb korban érzik magukat készen a gyermekvállalásra. Ennek oka, hogy ekkorra sikerül stabil karriert kialakítani,és megteremteni az anyagi hátteret. A terhesség 50 felett tehát egy tudatos döntés eredménye, ami biztonságon és felkészültségen alapul.

Milyen lépéseket kell megtenni, hogy a terhesség 50 felett a lehető legkevesebb kockázattal járjon?

MIndenképpen érdemes beállítani testsúlyunkat a normális tartományba. Ezáltal csökkenthetjük a cukorbetegség és magas vérnyomás kockázatát. Az organikus ételek és a stresszkezelés gyakorlása terhesség alatt szintén segítségünkre lehet a baba és saját egészségünk megőrzésében.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A terhesség 50 fölött sem elképzelhetetlen

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>