Térd kattogás, fájdalom – Így tegyél ellene 50 felett!

Térd kattogás, fájdalom? Így tegyél ellene!

Gyakran érzed nehéznek lábaid, kattogó hangot hallasz hirtelen mozdulatok során? 50 felett sokan érezzük, hogy porcikáink rosszabbul teljesítenek. Bár a porcok állapotának romlása a kor természetes velejárója, nem mindegy a mértéke! Tippjeink segítségével te is a tehetsz a sajgó fájdalom és a térd kattogás ellen.

Miután a térdeidet szinte minden mozgáshoz használod, karbantartásuk különösen fontos. Ennek pedig nem kedvez sem a mozgásszegény, ülő életmód, sem a túlzott megerőltetés. Egészséges életmóddal és a megfelelő mozgással térdeid egészségéért is sokat tehetsz, amitől ismét könnyedebbé válik a mozgásod.

Ügyelj a súlyodra!

A menopauza során könnyebben jönnek fel a kilók, nagyon sokan küzdünk ilyenkor kisebb-nagyobb túlsúllyal. Néhány felszedett plusz kiló még nem is lenne probléma, de térdeidnek mind több megerőltetést jelentenek. Gondolnád, hogy 4 kilogramm súlytöbblet térdeidnek 18 kilogrammos extra terheléssel ér fel?

Ha egyébként is fogyni szeretnél, ez plusz motivációt jelenthet, ha pedig csak meglevő súlyod tartanád meg, máris egy okkal több, hogy miért tedd! Figyelj az egészséges életmódra, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt.

Válaszd a megfelelő mozgásformát!

Ahogy az egészséges életmód, úgy a rendszeres testmozgás is fontos egészséged érdekében, azonban térd kattogás és fájdalom esetén nem mindegy, hogy mit választasz. Az olyan sportok, amik különösen megerőltetik a lábaid, csak még rosszabbá teszik az amúgy is kellemetlen tüneteket. Felejtsd el az aerobikot, a gyors futást és a HIIT edzéseket. Helyette inkább biciklizz (bel- vagy kültéren is teheted), sétálj nagyokat vagy járj el úszni. Ha a saját testsúlyos vagy súlyzós edzéseket szereted inkább, kérd ki szakértő tanácsát, hogy mire kell figyelned térded védelme végett. A lábizmok erősítése egyébként szintén remek megoldás, hiszen minél erősebbek az izmaid, annál inkább leveszik a terhet térdeidről.

Első a kényelem

Magassarkú párti vagy? Ideje hanyagolnod! Helyette inkább viselj kényelmes sportcipőket. Ha pedig csinosabbra vágysz, mindenképp szerezz be cipőidbe puha, megfelelő alátámasztást biztosító talpbetétet.

Ne ess át a ló túloldalára sem, az egészen lapos cipők (például balerinacipők) szintén árthatnak az egészségednek. Inkább szánj rá nagyobb összeget, de minőségi, kényelmes cipőket vásárolj, egészségedért mindenképpen megéri!

Az életmódbeli változtatások nagyban hozzájárulhatnak a térd kattogás és sajgó fájdalom javulásához, de ha nem változik a helyzet, mindenképpen fordulj orvoshoz!

A tartásjavító gyakorlatok nem csak egészségeden, de megjelenéseden is segítenek!