Tényleg rosszabbul vezet egy női sofőr?

Egy női sofőr jobban figyel a biztonságra
Egy női sofőr jobban figyel a biztonságra

A nőket és a férfiakat egyaránt körüllengik a sztereotip megállapítások. A gyengébb nem kapcsán az egyik legközkedveltebb kijelentés, hogy nem értenek az autóvezetéshez. Vajon mi igaz az előítéletből? Mit mondanak a kutatások? 

A női sofőrök biztonságosabban vezetnek

Bizonyított tény, hogy a férfiak sokkal veszélyesebben vezetnek, mint a nők. Míg egy női sofőr megfontolt és óvatos, a férfiak rengeteget előznek, gyorsulnak és a KRESZ szabályait is gyakrabban szegik meg. A biztonsági övek használatát sem ők részesítik előnyben, ahogyan a biztonságos megfordulások sem igazán rájuk jellemzőek.

Az Amerikai Egyesült Államok kutatásai statisztikákat közöltek a két nem vezetési szokásairól. A balesetek számát tekintve egyértelműen a férfi nem vétkezett többször. A New York-i felmérés adatai szerint például a gyalogosokat érintő autóbalesetek 80 százalékánál bizony nem női sofőr ült a volánnál. 2007-ben napvilágot láttak a számadatok, melyek szerint a férfiak 6,1 millió, míg a nők 4,4 millió autóbalesetben voltak ludasak.

Nem több a férfi sofőr

Ha azt gondolod, a statisztikák hátterében az áll, hogy több a férfi vezető az utakon, mint a női sofőr, figyelmedbe ajánlunk egy másik felmérést. 1910-ben még megállta volna helyét a kijelentés, hiszen akkor még csupán a jogosítvánnyal rendelkezők 5 százaléka volt nő, 2000-ben azonban már egyenlő arányban jártak az utakon nők és férfiak. Sőt, az Amerikai Egyesült Államok statisztikái szerint 2012-től a női sofőrök létszáma legyőzi a férfiakét.

A férfiak több bírságot fizetnek

Évről évre a férfiak a listavezetők a közúti bírságok termelését tekintve. Szinte az összes elkövethető vétségnél a férfiak fizetnek többet. Legyen szó a biztonsági öv használatának hiányáról, gyorshajtásról vagy akár ittas vezetésről, sajnos a férfiak nem igazán szabálykövetők.

Hogy is van akkor ez a sztereotípia?

Lehet, hogy pontatlanabbul parkolunk. Lehet, hogy lassabban vezetünk. Sőt, az is lehet, hogy többet gondolkozunk egy kereszteződésben. No, mindezeknél nem sokkal fontosabb a biztonság? Nem okozunk annyi balesetet, mint a férfiak, és ezt valószínűleg megfontoltságunknak köszönhetjük. Szerintünk pedig nem kérdés, hogy a biztonság a legfontosabb szem előtt tartandó tényező, ha a volán mögé ülünk.

(M.F.)                                                                                   A cikk forrása itt és itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>