Tényleg olyan hatékony az intermittent fasting diéta?

Az intermittent fasting diéta hatékonysága

Külföldön ódákat zengenek az intermittent fasting diéta hatékonyságáról, itthon viszont még kevésbé van köztudatban. Cikkünkből mindent megtudsz, amire szükséged van ahhoz, hogy el tudd dönteni, elkezd-e.

Hogyan működik az intermittent fasting?

Ahogy a nevéből is következtethetünk rá, időszakos böjtölésről van szó. Lényege az étkezés és böjtölés ciklikus váltakozása a mindennapok folyamán. Tehát egy napot felosztasz két részre, X órán keresztül eszel, a nap többi részén pedig csak folyadékot veszel magadhoz. Ez elsőre ijesztőnek hangzik, de ha kicsit utánaszámolsz, rájössz, hogy nem is olyan nehéz betartani a szabályokat:

Alvás közben nyilvánvalóan nem eszel, így napi 8 órát (megfelelő alvásidővel számolva) máris “böjtölsz”. Ezt valamelyik irányba kicsit kibővítve máris megvan a rendszered: például úgy, hogy kicsúsztatod a reggelid 10 órára és 18 órakor vacsorázol. Ezen az alapon működik a leginkább elterjedtebb intermittent fasting változat, a 16/8-as diéta.

A jó hír viszont, hogy amikor eszel, bármit ehetsz, amit egyébként is ennél. Nincsenek tehát megkötések és nem kell számolni a kalóriákat, grammokat. Persze mindezt értelemszerű keretek között, tehát ne fogyassz zsírosabb vagy laktatóbb ételeket, mint egyébként ennél és ne egyél többet, mint egyébként tennéd.

Emellett pedig nem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgás fontosságát sem, hiszen anélkül nem várhatsz izomépítést.

Miért működik a böjtöléses módszer?

50 felett az anyagcsere már lassul, így nehezebben indul be a fogyás. Az intermittent fasting azonban gyorsítja az anyagcserét, ráadásul beindítja a “zsírégető hormont” is, amely szabad zsírsavakká alakítja a zsírsejteket. A böjtöléses időszakban leesik a vércukor szintje, ami szintén elősegíti a zsírégetést.

Azt pedig könnyen beláthatod, hogy koplalás közben szervezeted a meglevő zsírt használja fel energiaként, tehát végeredményben fogyni fogsz. Mindemellett viszont az őrült koplalós “diétákkal” ellentétben itt bőven van időd – napi 8 órád -, hogy a szervezetednek szükséges táplálékot bevidd, így semmiből nem fogsz hiányt szenvedni.

Bár hosszú távú eredmények a témában még nem születtek, de több kutatás és orvosi vélemény is alátámasztja az intermittent fastig hatékonyságát és egészségre gyakorolt jótékony hatását.

És egy kis motiváció…

Ha kézzel fogható példát szeretnél arra vonatkozóan, hogy a diéta valóban hatékony lehet, azt is hoztunk! Jennifer Aniston ezt a diétát követi, és láthatóan csúcsformában van. Aniston a 16/8-as verziónak megfelelően a szilárd reggeli helyett zeller smoothiet fogyaszt. Ha szigorúan vesszük a böjtölést, akkor ugyan a smoothie sem férne bele ebbe az időszakba, de több táplálkozási tanácsadó is egyetért abban, hogy ennyi “lazulás” belefér: nyugodtan fogyassz alacsony kalóriatartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt, ha épp azt kívánod.

Forrás: itt és itt.

Útmutató a népszerű 5:2 diéta betartásához