Tényleg jótékony hatású a bor?

Napi két pohár bor egészséges
Napi két pohár bor egészséges

Tényleg biztosak lehetünk benne, mennyi az az alkohol mennyiség, ami nem károsítja a szervezetünket? Gyakran a jószándék vezérel minket, hogy kezünkbe vegyük a poharat hétvégenként. Lehetőleg két pohárnál meg kellene állnunk. Az ajánlott maximum heti nyolc pohár bor lenne, amit sokan túllépnek, nem is kevéssel. 

Sokan azt hiszik, hogy egy kis vörösbor fogyasztása megelőzi a szívbetegségeket. A borban található polyphenolok serkentik a vérkeringést és csökkentik a korosodással járó memóriaromlást is. Cukorbetegeknek különösen ajánlják, ugyanis szervezetünk ezen polyphenolok fogyasztása után inzulint állít elő.

A mértéktartás fontos

A fő probléma az, hogy ha ivásról van szó, sokan könnyen átesnek a ló túloldalára. Ha csak az egészséged miatt akarsz inni egy pohárral, abból nagyon könnyen akár fél üveg is lehet.

Napi két pohárnál több bor fogyasztása kifejezetten veszélyes lehet.

Csökkenti a testünkben található B vitaminok felszívódását, ami növeli egy esetleges szívroham veszélyét vagy magas vérnyomást okoz.

Az alkohol terhet szab a májadra, a májunknak pedig így is rengeteg méreggel kell megküzdenie. Felrúgja a vércukor szintedet is, tehát elhízhatsz, és folyamatosan fáradtnak érezheted magad.

A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás csökkent szexuális vágyat eredményezhet, okozhat továbbá idegi károsodást, és pszichikai veszélyei is vannak.

Napi négynél több ital már növeli a száj, a gége és a nyelőcső daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

Ha tudod magadról, hogy nem lennél képes megállni egy pohárnál, akkor jobb lenne, ha inkább csak a hétvégén nyúlnál az üveghez.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>