Tényleg az 50-es éveid a legboldogtalanabb időszak az életedben?

A legboldogtalanabb időszak volna ötven évesnek lenni?
A legboldogtalanabb időszak volna ötven évesnek lenni?

Egyszer lent, egyszer fent. Életünk során különböző hegy- és völgymeneteken haladunk keresztül, saját történetünknek megfelelően. Kutatások azonban azt mutatják, legtöbben mégis hasonló hullámvasúton utazunk. Nagyjából minden ugyanakkor van, ugyanazokon a mély- és csúcspontokon. És az egyik ilyen legmélyebb pont, a legboldogtalanabb időszak az 50-es éveink tájékán köszönt be.

A húsz és a hatvan között

Egy több mint 50 országon átívelő felmérés arra a következtetésre jutott, hogy életünkben a legboldogtalanabb időszak az ötvenes éveinkbe lépve kezdődik. Legboldogabbak pedig huszonévesen és a nyugdíjas életbe lépve, hatvan év körül vagyunk.

De mégis, mi okozza, hogy az 50-es éveink a legboldogtalanabb időszak az életünkben? A kutatók két gyakori választ találtak a kérdésre. Az egyik ok, hogy 50 körül vagyunk karrierünk csúcspontján, ami rengeteg felelősséggel és feszültséggel jár. A másik lehetőség, hogy tudjuk: most kéne a csúcson lennünk, de még csak a közelében sem járunk. Mindemellett gyerekeink is mostanra érik el azt a kort, amikor a legtöbbet kell aggódnunk értük.

Nem meglepő hát, hogy a kapuzárási pánik is pont ilyenkor üt be. Tulajdonképpen a kapuzárási pánik nem más, mint egy tudatos kilábalási kísérlet a mélypontból. Amennyiben szeretnéd kontroll alatt tartani boldogságod görbéjét, íme, néhány gondolat hozzá!

A boldogságot is meg lehet venni

Pénzzel nem lehet szerelmet venni, boldogságot azonban igen. Már ha tudod, hogy mire érdemes költened. A legboldogtalanabb időszak is izgalmasabbá varázsolható egy szuper nyaralással. Esetleg félrerakhatsz a nyugdíjas éveid bebiztosítására, ha az nyugtat meg. De ha boldoggá tesz, adományozz, vagy lepd meg szeretteidet!

Tanuld meg, mit NEM jelent a boldogság!

A legboldogtalanabb időszak alatt gyakran nem is tudjuk felmérni, mi a valódi boldogság. Ezért emlékeztetnünk kell magunkat, mi nem az. A boldogság ugyanis nem egyenlő az állandó jókedvvel és az összes negatív érzés kizárásával!

Ne erőltesd!

Minél jobban próbálkozol, annál nehezebben leszel boldog. Az erőltetéstől a legboldogtalanabb időszak pedig csak még rosszabbra fordul. Úgy érzed, elbuktál és kiábrándult vagy. Gondolj inkább a boldogságra úgy, mint egy lebegő madártollra. Ha kapkodsz utána, kitér az utadból és egyre inkább eltávolodik. Viszont tiéd lehet, ha hagyod, hogy szép lassan a kezedbe hulljon.

Barátkozz!

A legboldogtalanabb időszak életünkben egyben a legizoláltabb is. Épp ezért ne feledkezz meg a barátaidról, családodról! Tölts minél több időt szeretteiddel, és meglátod, a hangulatod is javulni fog!

Akárhogy is érzed magad jelen pillanatban, a legboldogtalanabb vagy a legkellemesebb időszak közepén jársz, egyet ne felejts el! A több boldogság nem feltétlenül jelent jobb életet. Ahhoz, hogy értékelni tudd a jó dolgokat, meg kell tapasztalnod a rosszat is. A hosszantartó boldogság pedig egy olyan állapot, amit magadban kell kialakítanod. Ahhoz, hogy elérhesd, a kis és nagy dolgokat egyaránt meg kell tanulnod értékelni!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Hogyan legyek boldog? Négy egyszerű lecke a boldogságról

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>